Tartiflette, nu med grøntsager

For et stykke tid siden mødtes jeg med en flok gode venner og madbloggere fra Århus; vi skulle hver især medbringe en livret. Jeg kan sjældent svare på hvad min livret lige er, da det skifter meget; det kommer simpelthen an på årstider, humør og meget andet. Eftersom jeg har en forkærlighed for det italienske køkken, endte jeg ud med at tage zucchini alla parmigana med, lidet anende at vi senere skulle drukne i ost. Lars havde nemlig valgt at tage tartiflette med, en osteret fra Alsace, hvor en hel rødkitost smeltes ned over et fad fyldt med kogte kartofler, bacon og løg – for alvor tung kost, men virkelig velsmagende på samme tid.
Lige siden har jeg været på udkig efter Reblochon, som er osten man bruger til retten, så da jeg faldt over en i Inco for et par måneder siden, røg den straks med hjem. Herefter kom den i fryseren, og jeg glemte den lidt. Forleden spottede jeg den i fryseren, og blev enig med mig selv om at det snart skulle være, for nogen sommerret er det bestemt ikke.
Jeg kiggede i grøntsagsskuffen, hvor der lå både spinat og jordskokker, og da begge dele fungerer fint med ost, kom de også i retten. Det letter lidt at det ikke KUN er kartofler, men stop dig selv efter anden portion – ellers skal du i hvert fald ud og løbe den længste tur efterfølgende 🙂

Tartiflette, nu med grønsager (4 sultne personer)
1,2 kg kartofler
2 store jordskokker
3 løg
125 g frisk spinat (eller frossen)
300 g bacon
2 spsk cremefraiche
1 Reblochon de Savoie (500 g)
salt og peber
lidt revet muskatnød

Skræl kartofler og jordskokker og kog dem i saltet vand til de præcis møre. Lad dem afkøle.
Brug et helt stykke bacon og skær det i tern.
IMG_2043Kom baconen på en pande og steg det indtil det har smidt fedtet og begynder at tage farve.
Pil løgene og skær dem i halve skiver.
IMG_2057Kom løg ned til baconen og lad dem falde sammen på panden. Dræn fedtet fra bacon og løg, og gem det til at stege noget andet i.
Skyl spinaten og damp den til den falder sammen (jeg gav den 1½ minut i microovnen. Vend lidt salt, peber og revet muskat i spinat og lad den køle af. Pres væsken af spinaten når den er kølet.
Skær de kolde kartofler og jordskokker i skiver.
Halvér osten, så den ligger klar.
IMG_2068
Smør et ildfast fad (ca. 30*20 cm) og fordel halvdelen af kartofler og jordskokker i fadet. Top op med spinaten og halvdelen af bacon-løg-blandingen. Så skal resten af kartoflerne på, efterfulgt af bacon og løg. Dryp creme fraichen over fadet og læg de to halvdele af osten øverst.
IMG_2073
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn i 25 minutter, tag den ud og servér!

Ikke en ret for de osteforskrækkede!

Ikke en ret for de osteforskrækkede!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *