I Politiken i søndags berettede Carsten Kyster om sit “Spis og Skrid”-koncept, der i bund og grund handler om at have gæster til hverdag. Vi har i omkring 5 år haft en madklub med et vennepar. De første par år mødtes vi hver tirsdag, men nu er det kun hveranden. Det er rigtigt dejligt at se sine venner så ofte, til trods for børn, arbejde og hverdag i almindelighed. Det er i bund og grund ikke ret meget mere besværligt at lave mad til 8, og det er nu skønt ind imellem at få et måltid serveret- jeg kan kun anbefale en sådan madklub.
Jeg lod mig inspirere af Carstens opskrift på farsbrød, men kom også til at tænke på en gammel opskrift fra “Brugsens bog om hakket kød”, hvor man fyldte et græsk farsbrød med krydderurter og feta. Tilbehøret blev derfor også lidt græsk-agtigt, og meget sommerligt – et sikkert hit i madklubben 🙂
Får du noget tilbage, er farsbrødet også rigtig godt koldt på rugbrød, evt, med lidt sennep og en cornichon…
Farsbrød med krydder (8 pers.)
500 g hakket ko
500 g hakket gris
2 æg
2 dl havregryn
2-3 dl mælk
1 håndfuld krydderurter (oregano, mynte, rosmarin- hvad du har)
1 håndfuld grofthakkede oliven
1 finthakket løg
4 groftrevne gulerødder (ca. 3 dl)
2 fed hvidløg, hakket
salt og peber
Kom de to slags kød i en skål. Hak krydderurterne fint, og kom dem i skålen sammen med de grofthakkede oliven, løg, hvidløg, æg, havregryn, salt og peber. Ælt farsen sammen, mens du tilsætter mælken lidt ad gangen. Stop når du har en lind fars. Smør et fad med olie og hæld farsen i fadet. Kom lidt olie på fingrene og glat overfladen, til du har et fint farsbrød. Bag farsbrødet i ovnen ved 190 grader i omkring 1 time – der skal komme klar saft ud af det, når du stikker midt i med en gaffel.
Serveres med ovnfritter, salat og evt. tzatziki (her lavet med spidskål i stedet for agurk).
Farsbrød er bare altid lækkert og nemt. Jeg går næsten altid forbi min mynte… Måske jeg skulle prøve at putte den i fars med nogle af de andre krydderurter. Tak for den ide!!
Jeg er begyndt at bruge mynte mere og mere. Det er vildt godt i mange salater, men bestemt også i frikadeller, tzatziki osv. Bare prøv dig frem 🙂
Hvordan laver du tzatziki med spidskål? Hakker du bare kålen helt fint, salter og knuger, og ellers frem som normalt?
Præcis sådan, faktisk. Det har lidt mere fylde end normal tzatziki, og så er det jo altid godt med lidt kål 🙂
Kål er altid en favorit! Den må ryge på næste uges indkøbsseddel 🙂