Roastbeef med bearnaise og rösti

Ovenpå nævnte dødsfald trængte jeg virkelig til noget trøstemad (udover adskillige plader god chokolade!), og rødt kød med sprøde kartofler og hjemmelavet bearnaise hører bare til blandt mine favoritmåltider. Det er selvfølgelig lidt omstændeligt at lave,men det er klart besværet værd…

Roastbeef
1 roastbeef på omkring et kilo (jeg laver altid rigeligt, da det er superlækkert pålæg)
2 fed hvidløg
salt og peber
olivenolie
1 dl hvid- eller rødvin (hvad du lige har åbent)

Varm olien op i en pande, der kan gå i ovnen. Brun hvidløgsfeddene, og kom derefter stegen på panden. Brun den på alle sider, og kom salt og peber på. Tilsæt vinen og kom panden i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min. Tag den ud, og lad den trække med folie over i 15 min. Skær den i tynde skiver og server.

Rösti
1 kilo kartofler (gerne stivelsesholdige)
salt og peber
frisk timian
rigelig med olie

Skræl og riv kartoflerne på den grove side af rivejernet. Tag en god håndfuld kartofler og pres så meget af væden af som muligt med hænderne. Kom kartoflerne på en varm pande med rigeligt olie (de suger temmelig meget), ca. 2-3 rösti af gangen, og flad dem lidt ud på panden. Steg ved medium varme i ca. 4 minutter på hver side (hvis det er gode stivelsesholdige kartofler, holder de bedre sammen end de “friske” kartofler – mine var nærmest umulige at få til at hænge sammen pga det!). Drys med salt, peber og timian inden de vendes. Tag de færdige rösti over på et fad og hold dem varme i ovnen (fx på eftervarmen fra roastbeefen).

Bearnaisesauce
2 pasturiserede æggeblommer
250 g smør
10 hvide peberkorn
stilke fra esdragon (hvis du kan skaffe frisk – jeg brugte bare en spsk tørret)
knap en dl. hvidvinseddike
1 håndfuld hakket esdragon eller kørvel (igen bare 2 spsk tørret esdragon her)

Først koges bearnaiseessensen: Peberkorn, esdragon og hvidvinseddike, koges til der er ca. en spsk tilbage. Dette sies, og piskes sammen med æggeblommerne, når det er kølet lidt af. Smørret smeltes ved svag varme, og piskes i æg og essens lige så langsomt. Hold det sidste (hvide) af smørret tilbage, det skal endelig ikke i saucen. Smag til med esdragon eller kørvel – lidt ekstra salt og peber og måske lidt eddike eller citronsaft. Saucen skal være lunken, så man kan med fordel varme saucekanden op med lidt kogende vand inden brug, så den ikke bliver helt kold inden den når bordet.

Jeg serverede det hele med lidt dampet broccoli.

1 kommentar
  • […] er der en opskrift på her, og rosenkålssalaten kommer […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *