Salsiccia ragù, også kaldet hvid kødsovs

Det er formentlig ikke nogen hemmelighed, at jeg er helt vild med det italienske køkken. De kan bare noget med respekt for de gode råvarer i Italien. Fornylig stødte jeg på en opskrift på kødsovs baseret på de ferske pølser salsiccia, som kan fås i italienske specialforretninger (og Inco). Desværre er pølserne ikke så udbredt herhjemme, de smager nemlig skønt og kan bruges i forskellige former for kødretter. Jeg bruger dem også tit sammen med oksekød i en klassisk kødsovs – det giver bare lidt mere gang i smagen. Som sagt er pølserne ferske, så man tager skindet af, hakker dem let og rister dem på panden; de er krydret i forvejen, så yderligere krydring behøves nærmest ikke.

IMG_4026

Jeg har før hørt om begrebet hvid kødsovs; altså kødsovs uden tomat, men jeg har ikke prøvet at smage det før – det smager virkelig godt, og helt anderledes end “normal” kødsovs. Vi fik en blød polenta til (jeg snyder og bruger minutpolenta; det smager stadig skønt) og lidt ristede svampe på toppen, men kødsovsen kan også sagtens bruges til pasta. Husk at vende pasta og kødsovs sammen i køkkenet, det smager bare bedre end når det serveres hver for sig, og pastaen når at blive helt stiv og træls.
Basen i kødsovsen er egentlig en klassisk soffrito; små tern af løg, gulerod og bladselleri, men jeg havde en porre, der skulle bruges, så den kom til at erstatte bladsellerien. Brug, hvad du har, bare sørg for at skære ternene småt og give det lang tid ved medium varme.

Salsiccia ragù (4 pers.)
En pakke salsiccia á 6 stk (ca. 300 g)
1 løg
1 porre
2 små gulerødder
1 fed hvidløg
1 peperoncino (lille, tørret chili)
lidt frisk timian og rosmarin
1 dl hvidvin
2 dl hønsefond (eller god bouillon)
evt. lidt peber og salt

IMG_4029

Hak løg, porre og gulerod helt fint og kom det på en pande med 1 spsk olivenolie. Lad det svitse ved medium varme i ca. 15 minutter – det skal ikke tage farve, bare falde sammen og give en god smagsbase.
Hak hvidløg, chili, rosmarin og timian fint.
Tag skindet af pølserne og hak dem groft med en kniv. Kom pølserne på panden sammen med hvidløg, chili og krydderurter. Skru lidt op for varmen og lad det stege godt igennem.
Tilsæt hvidvin og lad det koge væk. På med fond, skru ned for varmen og sæt låg på. Lad sovsen simre i ca. 20 minutter. Smag til med lidt salt og peber hvis det er nødvendigt.
Serveres med polenta eller pasta.

IMG_4045

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *