Albondigas (spanske kødboller)

Albondigas er en traditionel spansk tapasret, som består af kødboller i en tæt tomatsovs. Der findes utallige opskrifter på disse kødboller, men jeg synes de “rigtige” skal have et skud vin – ellers kunne de ligeså godt være en gang kødboller til pasta (og prøv lige at gæt, hvad resten af portionen blev til?).
Det er ikke verdens hurtigste ret at lave, men smagen er utrolig lækker, og hvis du serverer dem for gæster, kan jeg næsten garantere at du får ros 🙂

Jeg har lavet dem et par gange på det sidste; den første gang fik vi dem sammen med den bagte rødbedesalat og et stykke groft brød til at suge sovsen; den anden gang som en del af en tapasmenu, da vi havde venner på besøg til frokost. Begge gange var der en stor portion til overs, som blev serveret med pasta og masser af revet ost, som aftensmad. Jeg tror, selv en italiener ville tilgive mig denne “spanskificering” af en klassisk italiensk pastaret.

Grunden til at portionen er så stor, er at farsen laves af halvt svinekød og halvt oksekød, og da jeg ikke lige bor ved siden af en slagter, må jeg ty til pakkerne i fryseren, som indeholder 500 g af hver slags kød. Du kan selvfølgelig sagtens lave halv portion, men som sagt er det vildt lækker restemad, så mig gør det ikke noget med en stor portion. Desuden sværger jeg til at koge halvdelen af farsen, og stege resten. Igen er argumentet af praktiske årsager; der kan kun være en vis portion kødboller nede i tomatsovsen, så resten ryger bare på panden, og vendes så i sovsen lige inden servering.

Albondigas (mindst 8 pers.)
500 g hakket oksekød
500 g hakket svinekød
2 dl rasp
2 dl hvidvin
1 lille løg
2 fed hvidløg
2 æg
1 håndfuld finthakket persille
1½ tsk salt
godt med kværnet peber
op til 2 dl mælk

Tomatsovs
1 løg
1 gulerod
2 stilke bladselleri
1 dl hvidvin
1 fed hvidløg
2 ds. flåede tomater
1 spsk tomatpure
en tsk tørret oregano
½ tsk sukker
1 tsk salt
kværnet peber

Ekstra persille til drys ved servering

Kom raspen i en røreskål og hæld hvidvinen over. Lad det trække i mindst 15 minutter. Hak løget fint og hvidløget med. Hak persillen. Kom æg, de to slags kød, løg, hvidløg og persille ned i skålen. Tilsæt salt og peber og rør farsen sammen (jeg bruger altid hånden, men du må gerne bruge en håndmikser eller en grydeske). Tilsæt mælk efter behov – farsen skal være blød ligesom frikadellefars. Sæt skålen i køleskabet imens du laver tomatsovsen.

Hak løg, gulerod og bladselleri helt fint og kom det i en gryde med et par skefulde olivenolie. Lad det simre ved mediumvarme i ca. 10 minutter. Tilsæt det finthakkede hvidløg og oreganoen og skru op for varmen. Kom tomatpure i gryden og rør rundt, så den lige får “svedt af”. Tilsæt hvidvin og lad det koge op. Kom de flåede tomater i gryden og lad sovsen koge igennem i ca. 10 minutter (skru ned til lav varme, når det har kogt op). Smag til med salt, sukker og peber. Hvis du synes at tomatsovsen er for grov, kan du give den et par drøn med en stavblender – den skal dog ikke være tynd som tomatsuppe.
Tag farsen og en mellem størrelse ske og form små kødboller, der dumpes ned i den simrende tomatsovs. Lad dem simre i ca. 10 minutter. Hvis du, som jeg, har fars tilovers, varmes en pande op med lidt olie, og der formes yderligere en masse små kødboller, der steges på den varme pande. Vend de færdige kødboller ned i sovsen (vær forsigtig, så de kogte boller ikke ødelægges). Drys kødbollerne med en smule persille, og server dem sammen med noget grønt og et stykke brød.

img_5313

1 kommentar
  • […] ← Perfekte blåbærmuffins Albondigas (spanske kødboller) → […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *