Elghakkebøffer med svampesauce

Jeg elsker at eksperimentere med nye råvarer, så da en af min mands kammerater, fortalte at han kunne skaffe elgkød, blev jeg fyr og flamme. Jeg har aldrig før smagt elg, og var spændt på om smagen var lige så distinkt som dyrekød. Kødet er lige som andet vildt ekstremt magert, så man skal tilberede det nænsomt, så det ikke bliver tørt.
Jeg fik 500 g hakket elg, men vil meget gerne have fingre i et helt stykke kød en anden gang. Kødet har en meget mild vildtsmag, men er stadig mørkt. Jeg valgte at blande det hakkede kød med masser af friskkværnet peber og lidt røget salt, for derefter at rulle det i lækker hjemmelavet bacon (som min ven Søren har lavet), binde en snor om, og stege det i masser af smør. Jeg brugte næsten samme metode til hakkebøffen, som Morten beskriver her til en mørbradbøf.
Vi fik en svampe-flødesauce til, hvor jeg tilsatte lidt knuste tørrede svampe – et godt trick til at få champignon til at smage af lidt ekstra. Jeg havde både champignon og østershatte, men du kan sagtens nøjes med champignon. Husk at købe de danskproducerede; arbejdsforholdene er bedre og de bliver ikke gødet med polske mærkværdigheder!
Derudover var der hasselback kartofler og bagte tomater, alt i alt en virkelig delikat lørdagsmiddag med en enkelt glas rødvin til.

Elghakkebøf med svampesauce (4 pers.)
500 g hakket elg
8-12 tynde skiver bacon
friskkværnet peber
1 tsk røget (eller hav-) salt
1 fed hvidløg
25 g smør
Sauce:
100 g hvide eller brune champignon
100 g østershatte
1 spsk tørrede skovsvampe
1 fed hvidløg
1 tsk smør
1 dl rødvin
1½ dl piskefløde
2 spsk hakket persilleIMG_0683

Bland det hakkede kød med salt og peber og form til 4 høje hakkebøffer. Læg baconskiver på et bræt, så de overlapper hinanden i længden, og rul kanten af bøffen med baconstrimlen. Bind med et stykke kødsnor. Lad bøfferne stå på et fad, mens du ordner svampe. Husk at kød skal være stuetemperatur når det tilberedes, resultatet bliver bedre.
Kom halvdelen af smørret på en varm pande sammen med det halverede hvidløgsfed. Når det er bruset af kommes bøfferne på.

IMG_0689Brun bøfferne af ved høj varme. Skru ned for panden (medium varme) og tilsæt resten af smørret. Vend bøfferne hver halve minut; de skal have 12-15 minutter i alt. Mærk på dem, de skal føles bløde men ikke “løse”. Læg bøfferne på et fad, og lad dem trække under et viskestykke i 5 minutter.

Til saucen ordnes svampene: Østershattene tjekkes for jord, og børstes let, hvorefter de rives i lange stykker.

IMG_0688

Champignon skylles, rodskæres og skæres i kvarte. De tørrede svampe knuses i en morter eller hakkes fint med en kniv. Hvidløgsfeddet hakkes fint.
Smelt smør på en pande og tilsæt de friske svampe. Når de er faldet sammen tilsættes hvidløg og tørrede svampe. Lad det brune let og tilsæt så rødvin. Lad det koge ned, til der næsten ikke er mere væske tilbage og tilsæt så fløde. Lad det koge op og smag til med salt og peber. Tilsæt den hakkede persille og server.

IMG_0693

2 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Det ser tæskelækkert ud! Elgkød lyder ret spændende – det har jeg heller ikke arbejdet med før 🙂

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *