I forbindelse med den føromtalte 9 års fødselsdag, havde min skønne datter bedt om sin livret – flæskesteg med brun sovs. Ikke noget med pizza eller lasagne her, næ du, kartofler med sovs, og gerne ligesom morfar laver den (min far blev udlært kok i 60-erne, så brun sovs er vitterlig en af hans hofretter). De sidste par gange vi har fået flæskesteg (eller kamsteg MED ben – så smager det bare af mest) har jeg eksperimenteret lidt med at langtidsstege den. Jeg prøvede at sætte den i ovnen inden jeg tog på arbejde (satte bare ovnen på 100 grader), hvilket stegen blev meget lækker af – og det blev noget nær de lækreste flæskesvær ever, da alt fedtet var smeltet af. Dog var barnet ikke så vild med den, da kødet bare faldt fra hinanden – det var så mørt, at det var umuligt at skære i skiver. Denne gang ville jeg så prøve om jeg kunne langtidsstege, og samtidig opnå pæne skiver – og det lykkedes OK.
Til braseringsunderlaget brugte jeg lidt jordskokker (resterne fra kassen), og det kunne virkelig smages i sovsen – den fik sådan en undertone af nødder, meget lækkert. Er man ikke til jordskokker, kan man jo bare bruge en anden rodfrugt i stedet. Derudover hang det også meget godt sammen med waldorfsalaten, som blev lavet uden selleri (der var op til flere selleri-udfordrede mandfolk til stede), men med jordskokker i stedet.
Langtidsstegt kamsteg (til 8 personer)
1 kamsteg med ben (ca. 2 kg)
1 løg
1 porre
1 gulerod
3 jordskokker
1 timiankvist
10 peberkorn
2-3 dl vin (brug hvad du har – evt. også en mørk øl)
3 dl vand
salt
8-10 laurbærblade
4 fed hvidløg – men skrællen på
Vask grøntsagerne, og skær dem i grove tern. Læg dem i en bradepande eller et ildfast fad, sammen med peberkorn og timian.
Skær benene af kamstegen og kom dem i bradepanden. Gå ridserne efter med en skarp kniv (de skal gå helt ud i siderne), gnid med groft salt og placer laurbærbladene i ridserne. Placer kamstegn ovenpå benene.
Tilsæt vin og vand, og kom bradepanden i ovnen ved 125 grader. Den skal have 6 timer.
Den sidste halve time skrues op på 200 grader, så sværen bliver sprød. Tag stegen ud, sigt fonden fra og lad den hvile i 20 minutter.
Jeg serverer også benene, da de bliver utrolig lækre og møre – lige til at gnave. De kan evt. gemmes i fryseren till en glad grillaften – indsmurt i BBQ-sauce og grillet:-)
Brun sovs
Fond fra flæskesteg
1 dl piskefløde
1 spsk ribsgele
1 spsk gorgonzola (eller anden blåskimmelost)
meljævning
salt og peber
kulør
evt. lidt ekstra vin eller balsamico til at justere smagen.
Kog fonden op, tilsæt gele og ost samt fløde. Smag til med salt og peber. Jævn sovsen med meljævning (lad den koge et par minutter efterfølgende, så undgår du at den smager af mel), farv den med kulør og smag så til.
Rødkål
1 lille rødkålshoved (eller 1 halvt af de store)
1 rødløg
1 æble
olie
1 dl koncentreret saft (jeg brugte æble-solbær)
½ dl balsamico
salt og peber
Snit rødkålen fint. Skær rødløget i halve ringe og æblet i tynde både. Kom det hele på en varm pande med olivenolie (til jul ville jeg bruge ande- eller gåsefedt). Svits det godt og tilsæt så balsamico. Lad det koge ned, tilsæt saft og sæt låget på. lad det simre en halv times tid, og smag til med salt og peber.
Jeg laver tit rødkålen aftenen før, og varmer den så bare op inden servering. Desuden laver jeg gerne store portioner, og fryser ned, eller har bare lidt i køleskabet til lidt frokost.
Waldorfsalat uden selleri
10 jordskokker
2 æbler
1 håndfuld valnødder
30 stenfri vindruer
1½ dl cremefraiche
1 tsk sennep
1 sukker
salt og peber
Rør dressingen sammen og smag til. Skræl jordskokkerne og riv dem på den grove side af rivejernet. Riv også æblerne (gerne med skræl), pres lidt af saften af og kom det hele ned i dressingen. Halver vindruerne, bland det halve i salaten, og drys resten over sammen med valnødderne, der knuses let i hånden. Salaten skal helst laves lige før den skal spises.
Det hele blev serveret med hvide kartofler efterfulgt at chokolademousse – så kunne vi heller ikke spise mere den dag 🙂
Hej Signe, hvor længe stegte du så anden gang, og på hvor mange gr.
Mvh. Vibeke
Hej Signe
Jeg bryder mig egentligt ikke om kamsteg, flæskesteg eller ribbensteg og har aldrig prøvet at lave en. Men jeg må da nok sige, at jeg efter at have læst din opskrift og set dine billeder får lyst til at prøve kræfter med det:)
Og tak for en spændende blog – glæder mig til at følge med i den.
Hilsner fra Hanne
Hej Signe
Det ser ud til at være den perfekte tilberedning af en kamsteg.
Rart at møde endnu en ‘kassedame’, får du Dogme hver gang? Og for nysgerrighedens skyld, hvad gør du ved julesalaten?
Mvh Malou
@Vibeke – 6 timer ved 125 grader, første gang fik den 10 timer ved 100 grader 🙂
@Hanne – velkommen til, og jeg kan kun opfordre til at prøve denne opskrift.
@Malou – Jeg har fået Aarstiderne i ca. 8 år, så jeg har prøvet rigtig mange af kasserne. De sidste par gange har jeg fået Dogme, da jeg er af den klare overbevisning, at grøntsager er bedst i sæsonen. Det er fedt med alle rodfrugterne, men julesalat er altså ikke min yndlings-grøntsag (og jeg kan ovenikøbet lide bitre salater). Jeg prøvede en italiensk pizzaopskrift, hvor julesalaten var kogt i en ½ time med løg og tomat, og så kommet på pizza, som blev toppet med parmaskinke.Jeg syntes det smagte Ok, men resten af familien gad ikke spise det. Der må eksperimenteres noget mere…
Hej Signe
Det tip må jeg prøve med julesalaten. Jeg har svært ved at få det brugt, ender altid med koge-panere-stege varianten.
Når du nu får kasser, vil jeg gerne komme med en lille indrømmelse. Men jeg vil ikke gøre det her. Har du en e-mail adresse jeg må skrive til?
Mvh Malou
Dødlækker opskrift, som skal prøves på et tidspunkt helt sikkert. Måske til min fars fødselsdag snart.
Hej Signe
Dejlig mad!!!
Jeg har set dine lækre rugbrød, men hvornår skal der bruges: 4 dl vand og 6-800 g rugmel, som du skriver sidst i ingredienserne?
Har købt 2 rugbrødsforme (stort smil)!
@Malou – mig som også er “kasse-slave”, er det snyd ikke at skrive indrømmelsen!!
KH
Misser
Hej Misser
Lad rugbrødsdejen hæve. Tag surdej fra til næste gang, og tilsæt så vand og ekstra rugmel. Håber du får gode brød ud af det 🙂
Og velkommen til i øvrigt – også til Deborah!
Hej Signe, jeg har jo on a kinda proffessional level du ved… altså ikke for at kloge mig på dén måde dér – men jeg har eksperimenteret med langtids det ene og det andet i nogle år nu. Hvis du vil have skiver, må du helst ikke komme op over 75 grader. 85 går an, men 75 er optimalt… Ja så ved du det og du kan nok ikke bruge det til noget, for vores ovne herhjemme i køkkenerne i husene og lejlighederne hvor vi bor – de er sgu lidt utilrengelige…. Men med et godt termometer kan du nok finde temperaturen derinde og indstille efter det…
kh.
Jakob
Tak for dit input Jakob – det må jeg prøve en anden gang. Men skiverne blev nu også fine denne gang – og fødselsdagsbarnet spiste, til hun var ved at revne 🙂
Knus Signe