Kaninragout med sprøde kartofler

For noget tid siden faldt jeg over noget frosset kaninryg i Metro, og idet jeg er vild med kanin røg det lige i kurven (nå ja, eller de der gigantvogne som Metro har). Jeg havde nok regnet med at det var rygstykker med ben, men det viste sig at være ren filet – som måske ikke er optimalt til den slags ragout jeg lige havde i tankerne, men det smagte nu fint alligevel (dog lidt på den tørre side, ville nok vælge en hel kanin en anden gang). Saucen blev fantastisk, og kartoflerne var også vildt gode – de er fra et Jamie Oliver-program, som jeg fik genfortalt af min mor. Opskrifterne fra programmet er desværre ikke tilgængelige på DRs hjemmeside, så jeg gjorde bare som min mor anbefalede, og lækkert blev det. Derudover serverede jeg ovnstegte gulerødder og rødbeder til, og det blev til en skøn fredagsmiddag.
Ingen af de steder jeg var henne for at handle var leveringsdygtige i friske krydderurter, så jeg gravede både rosmarin og timian fri for sne, og  begge urter var faktisk overraskende lidt frostskadede. Til kartoflerne kan man dog bruge de urter man lige har, jeg valgte bare at bruge de samme som til kaninen, så de to ting passede sammen.

Kaninragout (6 pers)
1 hel kanin (eller 1 kg kød)
5 dl kraftig rødvin
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 fed hvidløg
1 skalotteløg
frisk rosmarin og timian (1 tsk af hver)
3 laurbærblade
1 dl piskefløde
1 spsk sirup (jeg brugte mirabelle-, men andre typer kan benyttes)
salt og peber
smør og olie til bruning

Har du fået fingre i en hel kanin, skal den selvfølgelig deles i lår, 4 rygstykker og forben.
Start med at komme smør og olie i en stegegryde, og brun så kødstykkerne grundigt. Hak gulerødder, løg, hvidløg og bladselleri fint. Hak krydderurterne fint. Tag kødet op af gryden og svits grøntsagerne til de er faldet sammen. Tilsæt rødvin og laurbærblade, samt lidt salt og peber.

Lad vinen koge op, tilsæt kaninen og skru ned til en let simren. Sæt låg på gryden og lad retten simre i en god times tid. Tag kødet op af saucen, og blend saucen med en stavblender. Sigt saucen, så alle grøntsagsrester fjernes (jeg gav dem til hunden, som blev meget taknemlig!), og tilsæt piskefløde og sirup til saucen. Kog igennem og smag til med salt og peber. Kom kødet tilbage i saucen, og server med de sprøde kartofler.

Sprøde kartofler (4-6 pers)
1,2 kg kartofler
2 spsk olivenolie
salt og peber
1 fed hvidløg
frisk rosmarin og timian

Skræl kartoflerne og kog dem i vand (uden salt) i ca. 5 minutter. Smør en bradepande med olie, og kom de kogte kartofler ned i bradepanden. Kom dem i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.
Tag kartoflerne ud af ovnen og mas dem med en ske – de skal stadig være sammenhængende, bare fladere. Dryp med olivenolie, og kom krydderurter og hvidløg på kartoflerne. Kom godt med salt og peber på, og giv dem yderligere 20 minutter i ovnen. Nu er kartoflerne helt sprøde udenpå, og bløde som mos indeni – og med masser af smag fra krydderierne.

11 kommentarer
 • Hanne K siger:

  Lækkert!
  Jeg planker straks opskriften på kartofler til aftenens menu!!

 • foodfanatic siger:

  Kære Signe
  Mmmm det lyder godt. Jeg kan lige forestille mig dig gå på jagt i snedriverne 🙂 Har ikke turde tjekke mine urter på min sneplagede altan i Dublin (men jeg kan se, at kålen i hvert fald er i live 🙂
  Kh Nadia

 • […] vi hel fransk kanin, med indmad, hoved og alt. Den var da heldigvis flået, men det var også alt. Sidst jeg lavede kanin, klagede jeg lidt over at det kun var filet, for det kan godt blive lidt tørt, men […]

 • […] dagen efter ristede hårdt på en pande, og spiste på brød med salsa, mmmm, god restemad! Vi fik sprøde kartofler til samt en lækker hvidkålssalat. Er man mere til mos, er det et godt alternativ, dog ville jeg […]

 • […] Valgfri kartoffel – jeg lavede disse […]

 • Frederik Lange Kristensen siger:

  Kære Signe

  Tak for opskriften jeg vil i morgen lørdag 23.02 bruge din opskrift med en hel snehare i stedet for en kanin.
  mvh
  Frederik Lange
  Nuuk

 • Jan siger:

  Tak for opskriften. Har selv noget kanin af egen avl, og jeg trænger til variation af opskrifter. Er sikker på den her rammer plet.

  Mvh. Jan

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *