Shawarma II

Jeg har egentlig blogget om shawarma før, men det var lavet på basis af resterne af en lammekølle. Denne gang brugte jeg en hel udbenet lammekølle (bare sådan en slave-new zealænder-en, som lå på bunden af fryseren), den vejede nok 800 g. Først blev den marineret i noget krydret yoghurt og derefter kommet i Römertopfen og langtidsstegt i 5 timer. Kødet kunne rives fra hinanden med 2 gafler, så mørt var det – og det smagte SÅ godt. Den forrige opskrift var god, men det her var simpelthen uovertruffent. Begge piger spiste kødet med velbehag, og min yngste datter spurgte om ikke vi kunne få shawarma, hver gang der skal kød på menuen!!!
Med så mange timer i ovnen, er det nok ikke et hverdagsmåltid, men som en anderledes form for gæstemad, eller et weekendmåltid kan det sagtens gå. Jeg bagte tortillas til, men du kan evt. bare købe en pakke arabiske fladbrød, og varme dem let i ovnen.

Vær opmærksom på at langtidstegning krymper kødet temmelig meget, så hvis du skal invitere gæster skal du nok bruge en noget større lammekølle – vi spiste i hvert fald rub og stub! Har du ingen römertopf, så brug en stegepose, eller en stegegryde, der kan komme i ovnen.

Shawarma (4 pers.)
1 udbenet lammekølle, ca. 800 g
3 dl yoghurt naturel
2 spsk garam masala
1 spsk spidskommen
2 fed hvidløg

Kom yoghurt og krydderier i en plastikpose – riv hvidløgene og kom dem ned til blandingen. Ryst posen og kom lammekøllen derned. Slå en knude på posen og masser ligesom kødet med yoghurtblandingen. Kom posen i køleskabet i mindst 3 timer, men gerne natten over.
Stil din römertopf i vand i en halv times tid. Kom nu lammekød og yoghurtblandingen ned i skålen, drys med lidt salt og sæt låget på. Sæt ovnen på 175 grader og stil römertopfen ind i 4-5 timer. Hvis du bruger en stegepose, skal ovnen nok kun stå på 140 grader, da römertopfen ligesom skærmer for varmen. Du kan med fordel dryppe lammekøllen med yoghurt”snasket” et par gange undervejs.
Tag lammekøllen ud af ovnen og riv den i fine stykke med 2 gafler, kom kødet i et fad der holdes varmt (evt. ved ovnens eftervarme), mens brødet bages.

Jeg serverede en creme fraiche-dressing til, som var smagt til med de samme krydderier som kødet, altså spidskommen, garam masala og hvidløg, tomater i både, salat, chilisauce, Klidmosters labre rødbedehumus samt syltede løg:

Syltede løg
3 store løg (jeg brugte 2 gule og 1 rød-)
1½ dl eddike (lager- eller æble-)
3-4 spsk rørsukker
1 tsk fennikelfrø
1 tsk hel koriander
salt og peber
1 håndfuld grofthakket bredbladet persille

Kog en lage af eddike, sukker og krydderier – smag til. Skær løgene i halve både, kom dem i en skål og hæld den varme lage over. Lad det trække til lagen er kold (gerne et par timer) og vend så den bredbladede persille i.

Note: Efterfølgende har jeg lavet shawarma masser af gange med udgangspunkt i denne opskrift, men oftest med en hel lammebov eller en lammehals – begge er fantastiske udskæringer til langtidstilberedning!

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

17 kommentarer til Shawarma II

  1. Pingback: Ugens madplan uge 46 | Milles mad

  2. Pingback: Ugens madplan uge 19 | Milles mad

  3. Pingback: Vinder af give-away | Signes Mad

  4. Pingback: Ugens madplan uge 4. | Milles mad

  5. Signe skriver:

    Godt tip 🙂

  6. Marie Ulletved Holmgaard skriver:

    Nu er det prøvet, og det blev vildt godt! Jeg brugte min stegegryde, og lavede en kæmpeportion, så der var både til dagen derpå og en gang i fryseren. "Dagen efter"-portionen varmede vi bare i mikroen, og så var den lige så god som den frisklavede 🙂

  7. Signe skriver:

    @Hanne: Prøv bare løs – ifl. min søster er det ret nemt 🙂
    @Bente: Det er nok bedst for taljen at læse opskrifter når man er mæt, men nogen gange kan man også blive fristet over evne!

  8. Anonymous skriver:

    Det ser fuldstændig enormt lækkert ud – jeg sidder godt nok her og er mæt, men jeg bliver helt sulten alligevel. Hilsen Bente

  9. Hanne's verden skriver:

    For dælen, dét ser godt ud!
    Skal helt sikkert prøves. Mine tænder løber i vand.

  10. Signe skriver:

    Hej Deborah
    det tror jeg bestemt godt at du kan – jeg tror at en oksebov ville være passende 🙂

  11. Deborah skriver:

    Kan man lave dette med oksekød? Og i givet fald, hvilken udskæring vil så passe?

  12. Signe skriver:

    En römertopf er et ordentligt monstrum at have stående, men ind imellem (som i dette tilfælde) når den virkelig opfylder sit formål, og laver mørt og saftigt kød, er det hyldepladsen værd 🙂
    For nogle uger siden lavede jeg syltede løg til indisk mad, og de smagte så godt, at jeg på ingen måde er færdig med at eksperimentere med hvor de kan passe ind – og her var det endnu engang helt perfekt.
    Og bare rolig, jeg kan også få lyst til de mærkeligste ting tidligt om morgenen…

  13. Kasper Bergholt skriver:

    Cool måde at tilberede shawarmakødet på synes jeg. Det ser ud til, at kødet opnår en nærmest rillettes-agtig mørhed på grund af den syreholdige marinade og den lange tilberedningstid, hvor der holdes på fugten.

    Jeg købte en årgang shawarma hos en libaneser, der havde den mest fantastiske løgsalat med diverse krydderurter.

    Uhm…

    Sulten efter shawarma, og klokken er 8:53… 😉

  14. Signe skriver:

    Jeg var også megastolt af måltidet hele resten af dagen 🙂 det var fantastisk på den autentiske måde!

  15. Klidmosteren skriver:

    OMG! Det ser fuldstændig fantastisk ud. Når jeg får min stegegryde i hus skal det der være det første jeg skal lave.
    Kram M

  16. Signe skriver:

    Eftersom at vi åd det hele, er det lidt svært at svare på – men jeg vil da tro det!

  17. Marie Ulletved Holmgaard skriver:

    Mums, hvor det lyder godt!! Holder det sig saftigt til dagen efter? Er da ikke sikker på at jeg kan vente til vi skal have gæster med at lave det…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge