Indrømmet, jeg er glad for at bage. Ikke kun kager, men også brød, croissanter, pitabrød og meget andet. Det er de færreste dage ovnen ikke bliver brugt herhjemme, og jeg har næsten altid et nyt bageprojekt på tegneblokken. Der er masser af de kager, der er på bloggen, som jeg kun har bagt en gang, for jeg skal jo liiiige prøve noget nyt. Når man er en forholdsvis habil bager, lykkes de fleste bageprojekter heldigvis, men der er også bare en del der ryger lige i glemmebogen efterfølgende. Det har intet at gøre med om de blev gode eller ej, det handler nok mere om tidspunktet hvor de blev serveret, og hvor nemme eller svære de er at gå til.Jeg har bestemt nogle go-to-kager, fx mavepinecookies, kanelsnegle eller denne nemme chokoladekage; alle tre er deciderede crowd pleasere; nemme at gå til og gode at have med til kollegerne. Derudover er jeg pjattet med at udfordre mig selv og teste forskellige opskrifter, og har sjældent lyst til “bare” at bage den samme kage igen.
Denne opskrift tager udgangspunkt i en kage med blåbær fra Ottelenghis kogebog “Sødt”, men jeg har lavet en del om i den. Der er kun 65 g hvedemel i, så hvis du vil lave den helt glutenfri, kan melet blot udskiftes med fx kokosmel.
Solbærkage (1 springform på 24 cm)
200 g mandelmel eller fintkværnede mandler
40 g kokos
250 g sukker
65 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 nip salt
4 store æg
200 g smør, smeltet og let afkølet
1½ tsk vaniljesukker
200 g solbær (gerne frosne)
Fintrevet skal af 1 økologisk citron
10 g mandelflager
Kom bagepapir i springformen og tænd ovnen på 180 grader og sæt en rist ind på næstnederste rille.
Rør mandelmel sammen med kokos, sukker, hvedemel, bagepulver og salt i en stor skål. Blandingen skal ligesom luftes igennem, så brug et piskeris.
Kom æg og smør i en skål og pisk det sammen. Tilsæt vaniljesukker og citronskal.
Bland den tørre og den våde masse sammen til du har en jævn dej. Vend 150 g solbær i dejen og kom den over i formen. Drys med de resterende solbær samt mandelflagerne.
Bag kagen i 50-55 minutter; den skal være akkurat gennembagt. Lad kagen afkøle på en rist i formen i 30 minutter, og vend den så ud på et fad. Drys den evt. med en smule flormelis.
Serveres lun eller kold og gerne med en klat flødeskum til.