I søndags lavede jeg den mest fantastiske rabarbertærte efter en pludselig indskydelse. Mit ellers så grøntsagsskeptiske barn havde sagt noget med at rabarbertærte var vildt godt, så det skulle udnyttes. Desuden har jeg fornylig erhvervet en aflang bageform med løs bund, så den skulle prøves.
Jeg kan et trick med mørdej, som jeg har set i en Jamie Oliver-program for længe siden; i stedet for at køle dejen ned, udrulle (hvor den ALTID krakelerer i kanterne og klistrer på bordet) og lægge forsigtigt ned i formen, maser jeg den færdige dej ud i formen med fingrene og kommer den dernæst i fryseren i en times tid. Skal dejen forbages kan den komme direkte fra fryser til varm ovn, hvilket gør at den trækker sig mindre end ellers. Desuden er det meget nemmere.
Rabarber havde jeg liggende på frost, så de kom på tærten i frossen tilstand. Er du ikke så pjattet med rabarber (eller har du bare ikke nogle) kan pærer, ferskner eller bær også bruges. Desuden kan man bruge andre slags nødder til frangipanen; jeg havde bare temmelig mange hasselnødder, så det var her jeg endte.
Tærten får en sprød bund med en blød top, hvilket er helt perfekt. Den kan spises både lun og kold, og gerne med en klat cremefraiche til.
Opskriften på mørdejen er til to tærter, så for en tærteform mere og smid den på frost, så er der til en anden dag. Har du ikke tærteforme i overskud, kan dejen også bare fryses i en pose.
Rabarbertærte med frangipane (1 aflang form eller 1 22 cm’s springform)
Mørdej:
250 g hvedemel
50 g flormelis
150 g koldt smør
1 stort æg
evt. en smule vaniljepulver
Frangipane:
100 g smør
1 æg
100 g nødder
100 g sukker
175 g rabarber i skiver
Kom mel og flormelis i en skål sammen med vaniljepulver. Skær smørret i tern og nulr det ud i melet. Husk ikke at bakse for længe med det, dejen skal helst holdes kold. Kom ægget i og saml dejen så hurtigt du kan (jeg bruger en foodprocessor, det tager et øjeblik). Del dejen i to, og mas hver del ud i en form (du behøver ikke at smøre formen, der er rigeligt smør i dejen). Husk at komme godt ud i hjørnerne, så man ikke bare får en bid med mørdej. Sæt formen i fryseren i mindst en halv time.
Til frangipane kommes nødder og sukker i en foodprocessor (nogle stavblendere kan også klare det) og kværnes til et mellemfint pulver. Tilsæt blødt smør og æg og kør til en homogen masse.
Tag formen op af fryseren og fordel frangipanen i den.
Top op med rabarber i pæne, lige rækker. Sæt formen i fryseren igen, denne gang dog kun et kvarter.
Varm ovnen op til 175 grader og sæt den kolde tærte direkte ind i den varme ovn. Giv den 40 minutter på næstnederste rille.
Lad tærten afkøle på en rist, og drys den med flormelis når den er kølet lidt ned.
Serveres evt. med flødeskum eller cremefraiche.
Uhmmm hvor ser den lækker ud. Mørdej har aldrig været min stærke side, men nogle gange går det da ok :).
“Hakker” du også smørret i foodprocessoren eller er det først når ægget kommer i. Synes at jeg er længe om at nulre det ind i melet i hånden og så når det hele netop at blive for varmt……
Mon ikke jeg skal gøre et forsøg, hentede lige 1,5 kg rabarber i går 🙂
Kh Sarah
Hakker også smørret i foodprocessoren; så når det nemlig ikke at blive varmt, og dejen bliver sprødere.
God bagning
[…] bund og grund er tærten ikke meget anderledes end denne tærte, jeg har blot gjort lidt mere ud af placeringen af rabarberne – og så er røde rabarber altså […]