Fastelavnsboller med moccacreme

Jeg synes nærmest jeg er blevet bombarderet med billeder af fastelavnsboller den sidste uges tid (og så kan det jo ikke undgås at bagelysten bliver sat i gang), og da min kollega havde anmodet om en kaffeaftale torsdag, var det en kærkommen anledning til at få bagt nogle fastelavnsboller.
Fastelavn falder uhyre tidligt i år, allerede 7. februar, så jeg er vel dårligt nok tidligt ude. Jeg har tit bagt fastelavnsboller, når vi har været i sommerhus i vinterferien, men der skal man vel nærmest trille påskeæg i år 🙂
Jeg har en opskrift på fastelavnsboller på bloggen, men jeg blev inspireret af denne opskrift, og gjorde den til min egen ved at bruge dejen fra verdens bedste kringle, som jeg lod koldhæve natten over. Det gør den lidt nemmere at forme, da det ellers er en meget blød dej, men lidt mere mel (også på bordet), kan også gøre det. Dette er i øvrigt en af de få deje jeg ikke kører i røremaskinen; den skal bare æltes kort sammen, så der stadig er store smørstykker i. Smørret får nemlig dejen til at minde om wienerbrødsdej, og gør den virkelig luftig og delikat.
Jeg havde alt rigeligt creme (teenageren forsøgte at spise resten som budding, men det lykkedes hende ikke helt), så lav evt. portionen lidt mindre. Moccacremen gør fastelavnsbollerne lidt voksne i smagen, men mine kaffedrikkende børn kunne rigtig godt lide dem.
Bollerne er gode at fryse, og så lige lune når kagetrangen kommer op; bare lad dem afkøle på en rist og kom dem i fryseren, så er de lige til at glasere, når de er tøet op igen.

Fastelavnsboller med moccacreme (16 stk)
Dej:
½ pk. gær
3 æg
2 dl mælk
250 g smør
2 spsk sukker
1 tsk salt
550 g hvedemel

Creme:
3 æg
100 g sukker
4 spsk maizena
2 spsk instant kaffe (jeg sværger til Peter Larsens økologiske)
2½ dl mælk
2½ dl piskefløde

Glasur:
150 g flormelis
1 tsk kakao med top
vand

Start med cremen, som sagtens kan laves dagen før. Kom æg, sukker, kaffe og maizena i en lille gryde og pisk det sammen. Tilsæt mælk og fløde og pisk grundigt. Sæt gryden på varmen og lad cremen koge op mens du pisker. Lad den koge igennem et minuts tid og hæld den så over i en lille skål. Læg husholdningsfilm helt ned på overfladen, så der ikke dannes skind. Lad cremen køle på køkkenbordet en halv times tid og sæt den så på køl til den skal bruges.
Til dejen smuldres gær ud i en skål. Tilsæt æg, mælk, sukker og salt samt smørret skåret i tern. Lad skålen stå på køkkenbordet i 30 minutter, til gæren bobler op til overfladen (man skal altså ikke opløse gæren i mælken!).

IMG_4054

Tilsæt så mel og ælt dejen sammen med hænderne. Den skal være forholdsvis klistret, men stadig sammenhængende. Fugt skålens kant med lidt vand og læg film stramt over. Sæt skålen på køl natten over (ca. 12 timer).
Er du ikke til koldhævning (eller vil du bare have fastelavnsboller NU), lader du dejen hæve en time på køkkenbordet.
Kom mel på bordet og vend dejen ud. Rul den til en pølse og skær den i 16 lige store stykker. Bank hvert stykke fladt og læg en god spiseskefuld creme på.

IMG_4056

Luk dejen om cremen, og læg bollerne på en bageplade.
Lad dem efterhæve i 45 minutter (kun 30 minutter, hvis du ikke valgte at koldhæve).

IMG_4059

Pensles med æg og bages ved 210 grader i 10 minutter. Lad dem lige sætte sig et øjeblik på pladen, førend de trækkes over på en rist til køling.
Rør glasuren sammen og pynt de afkølede fastelavnsboller.

IMG_4064

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *