Jeg har lige fået en ny kogebog; “Den store amerikanske kogebog”, som egt. ikke er ny, men nyrevideret. Den oprindelige bog (eller værk nærmere, den er på næsten 850 sider), udkom i 1960, og er en rejse gennem de amerikanske stater. Clementine Paddleford var skribent for New York Herald Tribune og rejste USA tyndt på jagt efter gode historier og fantastiske opskrifter. Hun havde en særlig evne til at fravriste husmødrene deres allerkæreste opskrifter; mange af dem er uhyre simple, men ekstremt velfungerende.
Kogebogen er en decideret egnskogebog, der gennemgår de amerikanske stater én for én; nogle var Clementine tydeligvis mere begejstret for end andre, men det er vel forfatterens privilegium. Bogen kan læses som en kærlighedserklæring til det amerikanske hverdagsliv; den er spækket med fantastiske historier om Mrs. det ene og det andet. Bogen er som sagt nyrevideret og brilliant oversat til dansk, så man ikke farer vild i mærkværdige amerikanske halvfabrikata – her er det blot gode råvarer, der er tilgængelige i danske butikker.
Er man til kogeboger med flotte billeder er dette ikke den rette bog, men kan man lide gode historier om mad, så er bogen fuldstændig fantastisk. Man får et billede af Clementine som en driftig dame, der kunne tale med alle, høj som lav, og havde et særligt blik for lækker mad, som alle kunne lave. Jeg er vild med bogen, som desværre er lige lovlig tyk til at læse i sengen, men til gengæld får mig til at glemme alt om den spændende krimi jeg var i gang med.
Jeg har valgt at lave en helt enkelt opskrift fra bogen; bananbrød, som jo er så ærkeamerikansk som noget. Herhjemme elsker vi banankage, og da ungerne ikke rigtig er de store bananspisere mere, har vi ofte bananer i overskud. De bliver skrællet og kommer i fryseren, og er helt perfekte til banankage. Til trods for at opskriften er uhyre simpel, er det nok det bedste bananbrød jeg nogensinde har bagt; saftigt og luftigt samtidig. Det tog 5 minutter at røre dejen sammen, så der kan alle vist være med. Hvis man mener at bananer og chokolade er et perfekt match, kan man overtrække kagen med mørk chokolade – jeg gav den bare et drys flormelis og serverede den lun for mine kolleger; som bestemt ikke klagede!
Bananbrød (1 brød)
110 g blødt smør
200 g sukker
2 store æg
280 g hvedemel
1 tsk natron
½ tsk salt
3 modne bananer
Smør en 2 liters brødform, og tænd ovnen på 175 grader.
Kom bananerne i en lille skål og mos dem grundigt med en gaffel. Kom melet i en anden skål og bland det med salt og natron.
Pisk smør og sukker helt hvidt. Tilsæt æggene et ad gangen, pisk grundigt imellem hver. Kom 1/3 af melblandingen ned til smørret og pisk godt. Tilsæt halvdelen af bananmosen, pisk igen; så 1/3 mel, osv.
Kom den færdige kagedej over i den smurte brødform og sæt den på nederste rille i ovnen. Bages i 55 minutter. Lad kagen køle i ca. 15 minutter i formen, førend den vendes ud.
Serveres lun eller kold.
[…] er banankager, og så er der banankager. Jeg plejer at sværge til dette bananbrød, men da jeg så opskriften på disse minikager med banan (jeg havde bare ikke de samme fancy […]