Ricottais

Jeg ved godt at is med flødeost lyder mærkværdigt, men ricotta er mild og cremet og giver isen en utrolig lækker konsistens. Ricotta er lavet af vallen, der bliver til overs efter osteproduktion, og har derfor en forholdsvis lav fedtprocent (ca. 8 %), og en let sødlig smag. Jeg har oftest brugt ricotta til at blande med spinat (eller med skinke, som her)og komme indeni pasta, men har da også fået serveret decideret ricottatærte som dessert i Italien (har desværre aldrig fundet en ordentlig opskrift på en sådan), så osten egner sig rigtig godt i det søde køkken såvel som det salte.
I sidste uge havde min lokale Kvickly ricotta på dato til kr 3,95, så der røg et par stykker i kurven, hvoraf den ene gik til dagens is. Virkelig delikat is med en let smag af vanilje og citronskal, samt med lidt knas fra mandler og chokolade – meget anbefalelsesværdig. Tak til Piskeriset for at henlede min opmærksomhed på ricottaisens eksistens.
Jeg kørte isen i min ismaskine, men den kan måske nok fryses i en flad beholder og så blot røres igennem hver halve time – prøv dig frem.

Ricottais (1,3 liter)
250 g ricottaIMG_1324
2 dl sødmælk
2 dl sukker
2½ dl piskefløde
2 tsk fintrevet citronskal
marven fra ½ vaniljestang (eller 2 tsk vaniljeessens)
50 g mandelsplitter (eller hakkede mandler)
50 g hakket mørk chokolade

Kom ricotta, sødmælk og sukker i et blenderglas og giv det et par drøn med stavblenderen (sukkeret opløses ikke helt, men det mærkes ikke i den færdige is). Tilsæt vanilje og citronskal. Blend lidt mere og tilsæt så piskefløden.
Kør massen i ismaskinen af to omgange (man må kun komme 600 ml i ad gangen). Når isen er cremet kommes den op i en bøtte, chokolade og mandler vendes forsigtigt i, og låget sættes på. Sæt isen i fryseren i mindst en time.

IMG_1328

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i dessert og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til Ricottais

  1. Pingback: Chokolade-ricottais | Signes Mad

  2. Tina skriver:

    Det lyder skønt og skal prøves. Jeg laver selv feta og derefter ricotta af vaklen. Jeg har lavet ricottatærte, som vi synes smagte skønt. Den var fra bogen “tænd på tærter…”
    Tina recently posted..Kærlighedens bog – digterprinsen

    • Signe skriver:

      Hjemmelavet ost har jeg endnu til gode at kaste mig over, det lyder som et spændende projekt. Jeg må se om den bog kan findes på biblioteket, tak 🙂

  3. Piskeriset skriver:

    Jamen selv tak! Og perfekt med dato-ricottaen (sk*degodt tilbud). Sådan en kugle is kunne jeg da godt guffe lige nu 🙂
    Piskeriset recently posted..Krebinetter eller karbonader?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge