Makrel i tomat

Jeg bryder mig egentlig ikke om dåsefisk; eller det vil sige, at jeg godt kan lide dåsefisk af god kvalitet, men det er bare rigtig svært at opdrive i Danmark. Jeg har jævnligt slæbt dåser med hjem fra ferie, for tun i olivenolie smager nu meget godt, og franske specialiteter såsom makrel i kapers og citron er også helt i orden. En dåse med makrel i tomat er for mig ikke særlig tiltalende, men som smørrebrød til årets påskefrokost, hvor makrellen var friskrøget og tomatkompotten hjemmelavet; oh lala, så var det altså en fest.

Som frokostret er denne ret uhyre enkel; du kan lave de fleste forberedelser dagen før, og så blot pille skind og ben af den røgede makrel på dagen; anrette og spise denne skønne mad. Endnu engang er forlægget fra Adam Aamanns Smørrebrød, som jeg nærmest ikke kan anbefale nok. Den har i hvert fald ændret mit syn på smørrebrød totalt.

Makrel i tomat (8 stykker mad)
1 røget makrel
½ fennikel
kørvel
8 halve stykker rugbrød

Tomatkompot
1 ds. flåede tomater
½ fennikel
1 lille løg
1 tsk fennikelfrø
1 spsk tomatpuré
3 spsk hvidvinseddike
1 tsk salt og lidt friskkværnet peber

Mayonnaise
1 æg
1 tsk dijonsennep
1 tsk hvidvinseddike
½ tsk salt
2½ dl neutral olie (evt. urteolie; se hvordan i opskriften)

Til tomatkompotten skæres fennikel i små tern. Hak løget fint og knus fennikelfrø i en morter. Kom fennikeltern på en pande uden fedtstof, og steg dem ved svag varme i 7-8 minutter. De skal ikke blive brune. Kom dernæst løg, fennikelfrø, salt og peber på panden og steg i yderligere et par minutter. Tilsæt eddike og lad det koge ind til panden er næsten tør igen. Kom tomatpuré på og rist det af. Kom nu de flåede tomater på; mas dem let med grydeskeen. Lad kompotten småkoge i 30 minutter, til den er tyk. Smag den til; og tilsæt evt. yderligere salt og peber. Sæt den koldt til den skal bruges.

Hvis du vil lave urteolie, kommes en god håndfuld kørvel eller esdragon og en smule frisk spinat i en blender med olien. Kør i 5 minutter og hæld olien gennem en sigte.
Tag en høj skål eller piskekande og slå ægget ud i den. Tilsæt sennep, salt og eddike. Hæld olien ovenpå. Tag nu din stavblender og sæt den forsigtigt ned på bunden af piskekanden. Hold den stille og blend imens du tæller til 10. Løft den nu langsomt imens der blendes. Du skulle nu gerne have en perfekt mayonnaise.
Du skal bruge ca. 1 dl. til denne opskrift; resten kan gemmes i op til en uge på køl.

Skær den sidste halve fennikel på en mandolin, så du får supertynde skiver. Læg dem i isvand, til de skal bruges (mindst 10 minutter). Pil skindet af makrellen og fjern benene. Bræk kødet i grove stykker. Smør rugbrødet med mayonnaise, læg makrelkødet på brødet og top med tomatkompot. Kom fennikelcrudité øverst sammen med en smule kørvel. Serveres med en skål ekstra mayonnaise “on the side”.
Spis og få ændret din opfattelse af hvad makrel i tomat kan være.

3 kommentarer
 • Uf, det ser ikke dumt ud.

  – A

  • Signe Vinther siger:

   Det ligner i hvert fald på ingen måde den klassiske dåse – og det gør bestemt ingenting 🙂

 • […] I sommerferien var vi i Stockholm, hvilket bestemt kan anbefales. En smuk by med god stemning, masser af kunst og virkelig mange gode spisesteder. Vi havde hjemmefra researchet på spisesteder, bestilt bord, hvor det var nødvendigt, og endte med en tur uden ét eneste skuffende måltid – herligt! Jeg har ikke været i Sverige siden jeg var barn, men havde da hørt rygter om hotdogs med rejesalat (sært!). Det lykkedes os at undgå denne mærkværdige spise, men vi fik lækker fisk og skaldyr adskillige gange, heriblandt rejesalat på smørstegt brød opkaldt efter Skagen. Hvorfor lige Skagen, har jeg ingen anelse om, men godt smagte det – og det er rimelig nemt at genskabe.Som altid med meget simple retter, er det uhyre vigtigt at bruge nogle ordentlige råvarer. Find nogle gode spændstige rejer, og brug en ordentlig mayonnaise, hvor der er æg i, og ikke bare æggepulver. Jeg har beskrevet hvordan du laver hjemmerørt mayo lige her. […]

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *