Gravad laks

I går aftes var det den årlige kagedåse-julefrox. Det foregår som sammenskudsgilde, så jeg havde lovet at medbringe lidt gravad laks. Jeg har lavet denne form for fisk flere gange før, men har tidligere kun lavet en salt-sukker-blanding med tilsat dild. Denne gang havde jeg lyst til at give den et lidt fyldigere smag, og så bare tilsætte frisk dild til rævesovsen og som drys på laksen til sidst. Jeg fandt inspiration i den nye udgave af Frk. Jensen, men skruede lidt op for krydderierne og brugte muscavado i stedet for brun farin.
Når man laver fisk uden varmetilberedning, skal man egentlig nedfryse fisken mindst 24 timer for at sikre sig mod parasitter – saltet tilbereder dog fisken, og frysning er altid dårligt for fisken konsistens, så jeg undlader det altså.
Jeg havde købt et flot stykke laksefilet ved aarstiderne, hvor det ikke engang var nødvendigt at fjerne ben, og jeg kan stolt sige at vi spiste rub og stub til julefrokosten.
Hvis der er laks til overs skal det spises indenfor et par dage.

Gravad laks (6-8 pers.)
800 g laksefilet med skind
1 tsk sennepsfrø
1 tsk fennikelfrø
1 tsk kommen
1 tsk korianderfrø
3 spsk groft salt
2 spsk muscavadosukker
2 spsk finthakket dild

Fjern eventuelle ben fra laksefileten og prik skindet med en stegegaffel. Læg fisken i et fad. Kom korianderfrø, fennikelfrø, kommen og sennepsfrø i en morter og stød det let. Tilsæt sukker og salt og stød det lidt mere. Strø saltblandingen hen over fisken, kom film på fadet og sæt det køl. Lad fisken trække i 48 timer – vend den et par gange undervejs.
Tag fisken op af fadet, fordel dilden henover, skær i tynde skiver og server med rævesovs.

Rævesovs (rigeligt til laksen)
3 spsk dijonsennep
2 spsk muscavadosukker
2 spsk hvidvinseddike
1½ dl neutral olie
evt. lidt salt og peber
1 dl hakket dild

Rør sennep, eddike og sukker sammen til sukkeret begynder at blive opløst (kør det evt. gennem en sigte – muscavado klumper ALTID).  Rør olien i lidt ad gangen, det skal blive en emulsion, så det dur ikke at hælde det hele i på en gang. Når du har en fin og skinnende dressing tilsættes dild, og der smages til med lidt salt og peber. Dressingen kan med fordel laves nogle timer forinden, så bliver dildsmagen kraftigere.

6 kommentarer
 • Piskeriset siger:

  Spændende variant. Elsker også hjemmelavet gravad laks, så jeg kan godt forstå, I smovsede 😉

 • Tine siger:

  Den var SÅ god, den laks! (Gid Iben havde været der)

 • […] fra Signes Mad fylder bordet med Anderillettes, Gravad laks, Grønlangkål, Lammerullepølse, Sylte, Medisterpølse og […]

 • […] Gravad brosme med rævesauce – serveret på letristet grydebrød med tang og kommen. Jeg har brugt den samme opskrift til brosmen som til denne laks. […]

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *