Jeg har endnu engang tilmeldt mig madbloggerudfordringen, hvor temaet denne gang var farver. Jeg trak farven grøn, hvilket næsten var for nemt på denne årstid. I sidste weekends forårsmiddag var der fx hele tre retter med hovedfarven grøn. Den grønneste (ja, det er et ord!) og dermed også den jeg har udvalgt til at deltage i udfordringen, var dog kulmulen – ikke at fisken var grøn, men saucen var.
Jeg var blevet inspireret af min gode bekendte Britt, der ofte har brugt denne metode til at tilberede laks. Jeg har rimelig mange etiske kvababbelser ved at spise laks, da langt de fleste fiskehandlere kun har norsk opdræt, og det er så fyldt med giftrester at blåt slik næsten bliver sundt i sammenligning. Heldigvis er der jo meget andet lækker fisk, og mit valg faldt på kulmule. Jeg købte en filet på ca. 500 g, og der var rigeligt til en forret til 5 personer.
Saucen bestod af en let fiskefond blendet med masser af persille og monteret med en smule smør. Det er ikke meningen at saucen skal blendes helt fint, den skal stadig have struktur. Jeg syntes at retten blev meget æstetisk, den flotte grønne sauce med den kridhvide fisk på toppen var næsten helt dramatisk – og ikke mindst, meget. meget velsmagende.
Jeg tror bestemt at jeg skal prøve denne metode til fisk igen, det var meget nemt, og fiskens konsistens blev virkelig delikat – fast, men smørmør.
Langtidstilberedt kulmule med grøn sauce (forret til 6 pers.)
500 g kulmulefilet med skind
15 g rørsukker
25 g salt
Sauce:
1½ dl hvidvin
1 bundt bredbladet persille
½ løg
1 fed hvidløg
20 g koldt smør
Læg kulmulen i et fad med kødsiden opad. Bland salt og sukker og drys det over fisken. Sæt film over fadet og stil det på køl i 24 timer.
Tag fisken ud af køleskabet og hæld væden fra. Skær skindet fra med en skarp kniv. Gem skindet til saucen.
Skær fisken i 6 nogenlunde lige store stykker og læg dem på et stykke bagepapir. Sæt bagepladen i ovnen ved 50 grader i ca. 45 minutter. Tjek hvor varm din ovn er – hvis den er meget mere end 50 grader, skal fisken ikke have så længe.
Til saucen kommes hvidvin i en gryde med det finthakkede løg og hvidløg samt skindet fra kulmulen. Lad det simre i ca. 15 minutter og smid så fiskeskindet ud. Skyl persillen og kom den i en sigte. Hæld en liter kogende vand over persillen. Kom persillen ned i gryden og blend med en stavblender til du har en grov masse. Lige inden servering piskes smørret i sovsen – det runder smagen af og gør den mere sammenhængende.
Fordel saucen på 6 små, lunede tallerkener og læg fisken ovenpå. Server straks.
Ihh det er sørme pænt, og en fin måde at servere fisk på!
Tilberedningen lyder super enkel, og jeg får da lyst til at prøve med flere forskellige slags grønne urter fra Den Urbane Have.
Tusind tak fordi du gad lege med igen, igen – en fornøjelse at have dig med. Mon ikke du også er klar på næste udfordring? Kan løfte sløret så meget, og sige du skal have grillkullene klar …
Kh La Cucina NADA/MadbloggerUdfordringen
Tak. Jeg tænker også at den kan laves med andre typer fisk og andre urter.
Det er som altid sjovt at deltage i madbloggerudfordringen. Grillkul er dog ikke lige mig, vi bor jo i lejlighed uden udemuligheder :-/
[…] ← Små blomkålspandekager Madbloggerudfordringen #8: Langtidstilberedt kulmule med grøn sauce → […]
[…] Langtidstilberedt kulmule med grøn sauce. […]
[…] på denne måde Hertil […]