Nu da efteråret rigtig er gået i gang, har jeg indset at de sidste tomater på terrassen nok aldrig bliver modne. Det blev til meget færre tomater end påregnet i år; de der tomater på friland vil altså ikke helt som jeg vil!
Nå, men ca. 1 kilo af de grønne var der da, og de skal jo endelig ikke gå til spilde. I bund og grund er det lidt i stil med at sylte drueagurker (se evt. hvordan her), bortset fra at tomaterne lige skal have et opkog i lagen, da de jo ikke er modne. Desuden droppede jeg saltlagen i denne omgang, og dryssede dem bare med rigeligt havsalt – det trækker vildt meget vand ud af tomaterne.
Syltede grønne tomater spises til de samme ting, som man ville spise asier eller syltede agurker til. De skal helst trække 14 dage i lagen inden de spises, men så er der også frit slag 🙂
Jeg brugte en liter overskudslage fra de syltede agurker, som jeg havde gemt, men en eddikelage er meget nem at lave, 1/3 sukker i forhold til eddike, og så ellers en håndfuld hele krydderier, og det er faktisk det.
Syltede grønne tomater (2 glas)
ca. 1 kg grønne tomater
100 g havsalt
3/4 l eddike; evt. vin-, æble- eller kryddereddike
250 g sukker, gerne blandet brun farin og alm. sukker
1 tsk hele peberkorn
1 tsk hele korianderfrø
1 tsk fennikelfrø
1 tsk brune eller gule sennepsfrø
1 laurbærblad
lidt atamon
Prik tomaterne med en lille gaffel, og læg dem i et fad. Hæld saltet over og vend rundt. Læg film over fadet og lad det stå natten over. Skyl tomaterne med koldt vand, så alt saltet kommer af.
Kom eddike, sukker og krydderier i en stor gryde og kog det op. Kom tomaterne ned i lagen og giv dem et opkog. Alt efter størrelse skal de have mellem 1 og 5 minutter.
Skold to mellemstore sylteglas og ryst dem med lidt atamon. Kom de varme tomater ned i glassene – fyld dem godt op. Tilsæt den varme lage (den skal ikke sigtes) og sæt låget på med det samme.
Spises efter 14 dages trækketid.
Hov – syltede grønne tomater – det har jeg helt glemt 🙂
Har lige syltet 12 kg drueagurker – men har stadig krukker, så mon man kan finde grønne tomater i odense 🙂
tak for du lige vækkede mine bagerste erindringsceller
/Erland
12 kg alligevel – I må godt nok være glade for syltede agurker 🙂
Velbekomme, og god fornøjelse med syltningen!
familie. Venner og bekendte tager en del kilo 🙂
Kender det godt. Vi spiser nok også under halvdelen af det jeg sylter 🙂 Det er jo verdens bedste gave!
Hej Signe
jeg googlede grønne tomater og fik dig med – hvilken glædelig begivenhed, nu skal jeg afsøge dine mange lækre opskrifter…
Kan se dit køkken ligner alt det jeg synes er dejligt at lave i mit eget madsnedkeri.
TAK fordi du vil dele …
venlige hilsner
Berit
Velbekomme – og velkommen til 🙂