Hver gang jeg ser det skønne program River Cottage på DR2, bliver jeg inspireret til at lave nye ting i køkkenet. For et par uger siden så jeg hvordan Hugh lavede sin egen champagne, da der tilsyneladende er naturligt gær i hyldeblomster (hvem anede det?). Det så ikke voldsomt besværligt ud, så da regnvejret holdt op, måtte jeg ud og plukke lidt flere hyldeblomster (har jo forlængst lavet årets omgang saft og eddike).
I forhold til saftbrygning, er der en del mindre sukker og langt færre hyldeblomster involveret. Derudover skal man bruge lidt eddike, nogle citroner og evt. en smule tørgær. Bryggen skal trække under et stykke klæde, på et ikke for varmt sted i en 5 dages tid.
Da jeg kiggede til bryggen efter nogle dage var gæringen ikke gået i gang, så jeg tilsætte ½ tsk tørgær, hvorefter processen forløb problemfrit. Efter yderligere 3 dage duftede min kælder af vin (ikke på den der 80’er vinballon-sure måde, men mildt omend umiskendeligt vinøst). Da jeg sigtede bryggen virkede den nærmest geleret, men efter blot et døgn på lukket flaske var tykheden blevet til bobler.
Min nabo brygger øl, så jeg lånte flasker med patentlåg af ham, samt en måler til sukkerindholdet – han sagde det var ret højt, hvilket vist er godt. Vi prøvede at åbne den første flaske allerede efter 8 timer, og der var så mange bobler i, at jeg måtte vaske hyldeblomstchampus ned af væggen efterfølgende. De resterende flasker står i kælderen i en sæk (hvis nu låget skulle springe af), og vi satser på at der er nok til velkomstdrink i weekenden, hvor vi skal holde fælles 40 års fest.
Smagen er mild, vinagtig og hyldeblomstet – og med bobler: Lækkert! Prøv det, det er sgu sjovt at lave sin egen champagne (og patenslågsflasker er billige i IKEA). Der er formentlig hyldeblomster en uges tid endnu, så det er bare med at komme i gang.
Hyldeblomstchampagne (4 liter)
500 g rørsukker
Knap 4 l vand
3 økocitroner
2 spsk hvidvinseddike
10-20 hyldeblomstskærme (alt efter størrelse)
evt. ½ tsk tørgær
Kom sukker i en stor gryde. Kog en elkedel fuld af vand op og brug det varme vand til at opløse sukkeret. Hæld koldt vand i gryden til der er i alt 4 liter væske. Riv skallen af citronerne og pres dem. Kog saft og skal i gryden sammen med eddiken. Når væsker er håndvarm tilsættes hyldeblomsterne (for varmt vand ødelægger gæren,
så vent!). Læg et klæde over gryden og sæt den et sted med jævn temperatur (jeg bruger min kælder, hvor der altid er 17-18 grader). Efter 2 dage kigger til bryggen, og hvis den ikke er begyndt at gære tilsættes tørgær. Efter yderligere 3 dage sigtes væsken og kommes på flasker med patentlåg. Disse skal trække i omkring 6 dage, hvorefter den perlende drik er klar til at drikke.
Hvad så efter de seks dags trækning, kan man så bare lade det blive i flaskerne?
Det burde man kunne – dog i et begrænset stykke tid, da der jo ingen form for konservering er i. Sæt dem på køl og drik dem indenfor nogle uger. Alkoholprocenten er begrænset, så selv du kan være med 🙂
Wow, jeg ville ønske jeg havde kræfter til at lave en portion – men det må vente til næste år. Glæder mig vildt meget til at smage det i weekenden. Og glæder mig også ret meget til at være med til at fejre jer i 2 dage 🙂
Det bliver sgu hyl, gør’et 🙂
Mums! Jeg har også kigget mange gange på opskriften fra River Cottage’s hjemmeside men har ikke lige fået taget mig sammen til at lave det endnu. Men skal da helt klart prøves.. Hvis ikke jeg når det i år må det vente til næste år.
Hvad er årsagen til at der ikke går gæring i det når man laver saft? Er det det varme vand og citronsyren der dræber gær-bakterierne?
Hvis man ikke lader saften trække på køl, kan man faktisk godt opleve at den gærer alligevel – det varme vand til trods. Jeg tror ikke, syren gør nogen forskel.
Det lyder vildt spændende og jeg stryger fluks ud efter hyldeblomster. Stort tillykke med den runde fødselsdag.
Tusind tak – og god brygning!
Hvor er det sjovt med hjemmelavet champus. Det glæder jeg meget til at smage 🙂
Glæder mig til at byde på det 🙂
Der står lige nu 4 liter “champagne” i min kælder…. er godt nok spændt på om det bliver godt!!
Jeg har heldigvis en masse plasticflasker som er kasseret fra sygehuset, hvor der har været sterilt vand i. Det er store kraftige plastflasker, så de er nok gode at bruge til det her, for jeg kunne læse på River Cottages side, at det godt kan eksplodere…
Katrine
Held og lykke med projektet – så håber vi at de ikke eksploderer 🙂
Wauw! Meget spændende projekt – jeg må se, om ikke jeg kan prøve det til næste år 🙂
Lyder super lækkert, skal helt sikkert prøves.
Som efterskrift må indrømmes at den ene flaske eksploderede, og vi derfor slet ikke turde at fragte resten nogen steder hen. Næste gang vil jeg huske at lukke lidt af “gassen” af flaskerne efterhånden, da trykket simpelthen var blevet for stort.
Du er sgu cool, Signe!
Det skal jeg huske til næste år.
Tak, Hanne 🙂 Fandt jo så ud af at man skulle huske lige at lukke lidt brus af flasker løbende, da en af flasker sprang 🙁
Hejsa. Hvor længe kan det cirka holde sig? Og hvad er alkohol procenten?
Jeg må blive dig svar skyldig på begge spørgsmål. Vi drak det efter få dage, og det var ikke voldsomt stærkt
Jeg lavede for tre år siden 20 flasker hyldeblomstchampagne og året efter yderligere 20. Først sidste år drak vi de sidste flakser fra begge bryg, altså 2 år efter første brygning, og det fejlede absolut ingenting. Den var af styrke omtrent som en pilsner, lidt syrlig og mede fine små bobler på.
Det er en lækker sag,let at lave. MEN PAS PÅ MED PATENTFLASER FRA IKEA, de er for tætte, de letter ikke låget. Jeg skriver af bitter erfaring,en salig lørdag morgen vækkes familien med et øredøvende brag fra badeværelset, en spængt Ikea flaske, hyldeblomstchampagne over hele badeværelset… Så i år er det med rigtige champagne flasker, godt nok brugte fra Kellers Spisehus,men med nye propper.
Tak for advarslen. Jeg prøvede selv at en af flaskerne sprang, men det var vist ikke en IKEA-model 🙂
Læg patentlåget på uden at spænde bøjlen. Det gjorde jeg, og det virkede fint. Eftergærede på den måde i 2 uger i flaskerne.
Godt tip, tak!
man kunne evt også gøre som indenfor ølbrygningens verden.
Lade champagnen gære helt ud. Brug evt gærspand med gærlås.
Når det ikke bobler mere, er der ikke mere sukker gæren kan omdanne til alkohol.
Inden man tapper tager man 6gr sukker pr l champagne. Det opløses i 1/2 l kogende vand. Køles ned til omkring 30 grader. Røres i champagnen. Tappes.
Gæren vækkes og laver bobler i flasken. Så er der lidt styr på hvor meget brus der bliver. De 6 gram er et bud. Kunne være mere eller mindre.
Det lyder spændende, men jeg må ærligt indrømme at jeg aldrig ville få det gjort…
Må den trække i køleskabet, for jeg er ikke hjemme efter de 5 første dage.
Jeg har kun prøvet det den ene gang, men jeg vil tro at stuetemperatur er ret vigtigt, for at kulsyren kan blive bygget op.