Mirabellemarmelade vol. I

Jeg kan starte med en undskyldning for ugers stilhed. Vi har modtaget et nyt elevhold på skolen, og tiden har været fyldt op med forberedelse, modtagelse, ryste-sammen-tur og sluttelig undervisning. Vi har fået mad herhjemme, men primært meget nemme pastaretter; hvad man lige kunne finde i fryseren og den slags. Nu begynder det at ligne hverdag igen, bortset fra at min mand har fået nyt job og derfor er noget mindre hjemme – i typiske uger betyder det at vi måske spiser sammen alle fire 2-3 gange. Det kræver lidt tilvænning, men det går nok. Vi lever højt på 5 ugers intens sommerferie, hvor vi var sammen hele tiden – og ser frem til efterårsferien, hvor vi skal til Rom.

Lige for tiden bugner mirabelletræerne. Vi har ikke selv et, men på Vestereng, hvor vi lufter hunden, er der rigtig mange (lige bag Firma Sport, hvis nogen skulle være interesserede). I denne uge har jeg plukket af et par omgange. Den første gang lavede jeg marmelade og saft, og den anden gang; chutney, marmelade, gele og saft. I det hele taget tror jeg, at vi nu har mirabeller på lager til engang næste sommer 🙂
Denne marmelade er lavet uden melatin, og da mirabeller ikke indeholder ret meget naturlig pektin (stivelse), skal den koge vildt længe. Har du ikke tålmodighed til det, skal du lave vol. II som jeg nok skal blogge om i denne weekend. Smagen er meget intens, så jeg synes bestemt det er “besværet” værd.
Mirabellerne skal udstenes først, hvilket er lidt noget pillearbejde, men det går faktisk forholdvis nemt. Har man en olivenudstener, kan man benytte den. Gem stenene og brug dem til at koge saft på (sammen med nogle hele mirabeller), der hænger altid noget frugtkød på.

Mirabellemarmelade vol. I (4-5 glas)
1 kg udstenede mirabeller
500 g sukker
1 stang vanilje, flækket
2 spsk mynte og evt. anisisop
Lidt atamon

Kom sukker, mirabeller og vaniljestang i en sauterpande eller en gryde med stor overflade. Læg mynte og anisisop på et stykke køkkenrulle, og bind det sammen med et stykke snor, læg det i gryden. Kog det hele op, og lad det simre i mindst 2 timer. Rør i det ind imellem. En del af vandet skal fordampe, så marmeladen begynder at tykne. Smag marmeladen til, nogle mirabeller er meget sure, og skal have ekstra sukker. Hvis du kan lide marmelade med klumper, lader du den være som den er, men jeg valgte lige at give den et par drøn med en stavblender.
Skold 5 glas og slyng lidt atamon rundt i glassene. Fordel marmeladen (minus vaniljestang og krydderpakke) i glassene og skru lågene på. Gem dem et mørkt sted til de skal spises.

 

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , . Bogmærk permalinket.

8 kommentarer til Mirabellemarmelade vol. I

  1. Mette Lindgaard skriver:

    Kan godt lide at være den skrappe 😉 Specielt, hvis det fører til Rom.
    Heldigvis kan jeg trøste mig med nogle dages spise-ferie om et par uger i Alghero, et dejligt madmål 🙂

  2. Mette Lindgaard skriver:

    Åh mirabeller og Rom – skal vi bytte tilværelse for en stund (minus arbejdsbyrde) 🙂 Har aldrig været der, men den står højt på ønskelisten.

    • Signe skriver:

      Du må da ellers gerne tage et par aftenvagter for mig; du skal bare rende rundt og være hende den skrappe 😉
      Ser helt vildt frem til Rom, byen har også stået på min ønskeseddel i mange år.

  3. Pingback: Mirabellechutney | Signes Mad

  4. Pingback: Mirabellemarmelade vol.II | Signes Mad

  5. Pingback: Mirabellemarmelade vol. I | Madbevægelsen -- danske madblogs

  6. Klidmoster skriver:

    Yummo! Den er godt nok blevet flot blank også. Møs
    Klidmoster recently posted..Nu kan man endelig købe helt frisk økologisk pasta i Århus…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge