Hyldeblomstsaft

Det er NU, hvis hyldeblomstsaften til resten af året skal “brygges”, så i aftes tog jeg mig sammen og samlede en hel bunke – til trods for at jeg overhovedet ikke gad at rejse mig fra sofaen efter en hel dag som instruktør på madskolen.

Hyldeblomsterne står rigtig flot i år, og skærmene er kæmpestore. Jeg samlede en hel bæreposefuld, og duften var virkelig intens. Selve processen er lidt langsommelig, men ikke spor besværlig. Det skal mest bare stå og trække på køl i 5 dage, og derefter sigtes. Af gode grunde kan jeg derfor ikke vise det færdige resultat, men jeg har prøvet denne opskrift før, og det smager superlækkert.
Der er nogen der skyller blomsterne først, det gør jeg altså ikke, da man så skyller en del af blomsterstøvet af, hvori meget af smagen sidder. Klip så meget stilk som muligt af, og ryst blomsterne for de værste smådyr – heldigvis bliver saften jo sigtet til sidst 🙂
Man kan godt koge sukker og vand til en lage først, men det opløses altså fint bare med vand fra elkedlen, så ingen grund til yderligere opvask her!
Hyldeblomstsaft (ca. 5 liter koncentreret saft)
80 store skærme hyldeblomster (en stor pose fuld)
5 økologiske citroner
2½ kg rørsukker
4½ l kogende vand
3 spsk citronsyre (det passer med sådan et brev)
Kom skærmene i en stor skål eller gryde.

Skær citronerne i skiver (med skallen på) og kom dem ned til blomsterne. Hæld sukker og citronsyre over, og dernæst det kogende vand. Rør godt og sæt låg på. Stil gryden i køleskabet og lad den stå i 5 dage. Rør en gang om dagen.
Sigt saften gennem en fintmasket sigte, og kom den på plasticflasker, som kommes i fryseren. Så kan man jo være så heldig at finde sådan en flaske flydende sommer en kold vinterdag!
Efter åbning skal saften drikkes indenfor 3-4 dage.
Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , . Bogmærk permalinket.

17 kommentarer til Hyldeblomstsaft

  1. Pingback: Jordbærkoldskål | Signes Mad

  2. Pingback: Shortribs | Signes Mad

  3. Pingback: Mælkebøttesaftevand | Signes Mad

  4. Pingback: Aqvia - en produkttest | Signes Mad

  5. Pingback: Hyldeblomstchampagne | Signes Mad

  6. Pingback: Hyldeblomstsorbet | Signes Mad

  7. Signe skriver:

    Det kan sagtens være, Vi ses lørdag. Knus

  8. Klidmoster skriver:

    Argh, jeg har bare ikke plads i fryseren til den slags. Måske giver du et glas en dag? 😀

    Møs M

  9. Signe skriver:

    @LaTascha: det lyder som et spændende projekt, glæder mig til at høre mere om det 🙂
    @Nadia: Lidt aparte IKEA-produkter. Jeg troede egentlig også at elderflower var et stort hit på den anden side af vandet, men det kan være at det er meget dansk 🙂

  10. foodfanatic skriver:

    Det lyder bare skønt kære Signe. Jeg elsker hyldeblomstsaft, så jeg tror bestemt, at jeg må prøve det hjemmelavet engang. Har faktisk lige købt en flaske i Ikea her i Dublin, hvor man også kan få marinerede sild, ristede løg, bag-selv rugbrød ect 🙂
    Kh Nadia

  11. LaTascha skriver:

    Det ser rigtig lækkert ud. Min tidligere kærestes mor lavede det med brunsukker – det smagte rigtig godt, men føltes altså lidt ligesom at drikke opvaskevand:-)

    Jeg var ude og kigge til hyldeblomsterne i sidste uge, men syntes ikke de var så store/udsprungne endnu – kan jo være de har haft godt af et par dage med sol, så jeg skal ud og kigge igen. Har nemlig en plan der inkluderer hyldeblomter, hybenroser, jordbær og citron…:-)

  12. Signe skriver:

    @Hanne: Det må jeg prøve en dag.
    @Lars: Velbekomme – og kan du da så komme i gang 🙂

  13. Lars Raun skriver:

    Tusind tak for opskriften! Jeg ææælsker hyldeblomstsaft, og har lige idag set alle de fine blomster, så jeg må hellere se at få samlet sådan en posefuld 😉

  14. Hanne's verden skriver:

    Det er bare guf. Og duften helt vidunderlig. Jeg har planlagt at lave en portion i weekenden.
    Jeg plejer også at fryse i portioner … mest for at kunne lave hyldeblomstmousse til kager – det giver skøn sommersmag på en vinterdag:)

  15. Signe skriver:

    @Kirsten: Du kan også komme det i atamonskyllede flasker, men jeg har altså prøvet at det mugnede alligevel -selvom det stod på køl 🙁
    @Jeanett: Nemlig!!

  16. Jeanett Kaare skriver:

    Og så sparer man jo også koncerveringsmidler!

  17. Kirsten Søeballe skriver:

    Det er en god idé at fryse ned i portioner .Så kan man komme en portion i en kande og vand for resten sår man skal bruge det .
    Sådan gør min mor til stor glæde for min far 🙂
    Jeg har desværre ikke selv så stor fryseplads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge