Havregrynskugler igen-igen

Indbegrebet af jul herhjemme (udover clementiner og nødder i store skåle) er helt sikkert havregrynskugler. Jeg er vokset op med at det hørte julen til, og har bragt det videre til vores familie. Selvom min opskrift indeholder temmelig meget stærk kaffe, har jeg endnu ikke mødt nogen børn, der ikke kan lide dem (og tager du dem med til anarkister, forsvinder de også rigtig hurtigt…).
Jeg må blankt indrømme at der ryger et par (eller tre) omgange hvert år i december. Den oprindelig opskrift lyder noget med 100 g smør, men da jeg alligevel altid laver af en hel pakke smør af gangen (når nu fingrene alligevel er snaskede!), har jeg tilladt mig at gange op.
For at lave perfekte havregrynskugler skal du helst bruge det hvide roesukker (rørsukker giver en lidt knasende fornemmelse), og så bruger jeg en god espresso (meget stærk kaffe kan godt erstatte det) og øko-havregryn.
Jeg er ret rigid med opskriften, og er slet ikke til havregrynskugler, der er rullet i tesukker eller krymmel, og hvis de er for store eller smagt til med romessens er jeg heller ikke vild med dem.
Du må love ikke at bruge margarine i stedet for smør, det vil blive betragtet som en dødssynd, og man kan sagtens smage det…
Hver familie har vel sin opskrift, men dette er altså mit bud på de bedste af slagsen!

Havregrynskugler (for lille en portion…)
250 g smør
320 g havregryn
250 g sukker
60 g kakao
1 dl espresso

125 g kokos til rulning

Start med at sætte kaffen over. Bland havregryn, sukker og kakao i en skål. Skær det kolde smør store tern og kom det ned i skålen. Hæld den varme kaffe over og ælt nu massen sammen med fingrene. Tjek at der ikke er “smør-lommer” (smør, der ikke er blevet æltet ordentligt ind i massen).
Kom kokos i en dyb tallerken, og rul havregrynsmassen til små kugler, der vendes i kokos. Kom kuglerne i en lufttæt beholder, og sæt dem på køl.
De smager bedst iskolde!

15 kommentarer
 • Deborah siger:

  Uhm, dem skal jeg prøve. Mor lavede også "i gamle dage" og jeg tror opskriften har været noget der ligner den her.

 • Signe siger:

  Der er sådan lidt "krigs-slik" over det (bortset fra kaffen), men det smager bare bare fantastisk 🙂

 • Klidmosteren siger:

  *savle* skal vist liiiiige lave sådan en omgang. De vil være fine at drøje den lidt dyre øko-konfekt med. God idé med kaffen, det kan jeg godt lide.

  Hvor længe kan de holde sig på køl?

  Knus M

 • Piskeriset siger:

  Mmm, det lavede jeg mange gange som barn sammen med en daværende ven. Hyggelig eftermiddagssnack 🙂

  Og ja – de skal da være rullet i kokosmel og lavet på smør! Til gengæld har jeg ikke prøvet at bruge roesukker. Det må jeg lige have med i overvejelserne.

 • Signe siger:

  @Malou: Ja, de er da forholdsvis billige i drift – de har aldrig holdt længere end 14 dage på køl herhjemme, men det er jo fordi de er blevet ædt….
  @Piskeriset: Jeg har vist også produceret (og spist) en del sammen med veninder, da jeg voksede op 🙂

 • foodfanatic siger:

  Hej Signe,
  Årh nu har du givet mig helt enorm meget lyst til havregrynskugler. Dem har jeg ellers ikke fået i flere år (men har lige ringet til min søster, og bedt hende købe noget kokosmel med, så jeg kan lave dem imorgen).
  Tak for dejlig inspiration.
  Kh Nadia

 • Signe siger:

  Velbekomme. Det er super når man genopdager opskrifter 🙂

 • Pernille siger:

  Okay, praktisk spørgsmål: hvis man nu overvejer at bruge flormelis monstro det så er samme mængde?

 • Signe siger:

  Hmmm, skal det bare være nu, eller???
  Jeg vil tro at mængden er det samme, da flormelis og hvidt sukker søder lige meget 🙂

 • Pernille siger:

  Det skulle ha været nu, men jeg har ikke kakao nok og det er fysisk umuligt at lave en mindre mængde, dét er fakta.

  Ok, tak! Jeg tester og vender tilbage 😉

 • Signe siger:

  Havregrynskugle-cravings er svære at komme over 🙂
  Venter spændt på feedback…

 • Marianne siger:

  Vi har altid lavet havregrynskonfekt til jul. Gennem tiden er det blevet til en lidt mer luksuriøs variant. Putter rester fra marcipankonfekten i, og gir dem et overtræk av chokolade. Gerne en 1/4 valnød på toppen. Fås ikke bedre hos konditoren!!

 • […] og småkager i de næste måneder (altså ikke før november – hvis vi allerede starter på havregrynskugler nu, så går det afgjort galt. Her taler vi om endnu en af de ting, som moren ikke har rygrad til […]

 • […] på tørlageret. Ideen med det første hold kugler var at ramme smagen fra mit yndlingsjuleslik; havregrynskugler (ingen jul uden!), og jeg er meget imponeret – smagen er faktisk meget lig de ægte, bare helt […]

 • […] trods for at der er temmelig meget kaffe i kagen, smager den ikke markant af kaffe; lidt ligesom i havregrynskugler understøtter kaffen blot den lækre chokoladesmag.Jeg har valgt at toppe den med […]

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *