Dagen i dag har stået i konfektens tegn. Min allerbedste veninde kom på besøg med sin ældste (den yngste er 3 og vi så i ånden havregrynskugle-fingre allevegne). Vi har afholdt fælles konfekt-dag i nogle år nu, og det er vældig hyggeligt, både for os og for ungerne. Der SKAL laves havregrynskugler, samt sjove figurer i farvet marcipan (sådan nogen, som ingen gider spise efter 2 dage i en dåse). Derudover laver vi som regel også lidt ekstra – dog ikke for meget, for ungerne går kolde i køkkenudfoldelserne efter et par timer, og så står vi bare med det hele samt al oprydningen 🙂
Da både min ældste datter og jeg ikke kan gå forbi de der boder med brændte mandler uden at få akut lyst, havde vi aftalt at det da skulle prøves hjemme på komfuret. Vi fandt en opskrift i min ellers fabelagtige slik-kogebog GUF, målte af og gjorde ved, hvorefter vi fandt ud af at der var fejl i opskriften!!!! Mage til irritationsmoment.
Nå, men mandlerne blev pillet op af den kogende sukkerlage, som så fik lov at koge ind til en sirup, smør blev tilsat og dernæst mandler.
De blev ikke helt brune nok til min smag, men lækre og sprøde er de da! Prøv evt. at koge sukkerlagen yderligere ind, eller brug rørsukker, hvis du også bedst kan lide dem brune 🙂
De kan holde sig i op til 2 mdr. i en tætsluttende beholder (hvis de får lov…).
Brændte mandler
300 g sukker
2 dl vand
2 tsk eddike
1 spsk smør
400 g mandler
Kom sukker, vand og eddike i en sauterpande (eller stegegryde) og kog det op. Skru ned på medium varme og lad det koge ind i 10-15 minutter – det skal blive sirupsagtigt i konsistensen. Tilsæt smør og vent på at karamellen begynder at krystallisere. Tilsæt så mandler og rør godt. Når mandlerne er helt dækkede af karamelmassen, kommes de over på en bageplade beklædt med bagepapir for at køle af. Sæt panden i blød i vand med det samme – det gør rengøringen MEGET lettere.
Når mandlerne er kolde kan de nemt brækkes fra hinanden, enten med fingrene eller med at slå til dem med en grydeske.