Som jeg skrev i indlægget om chokoladeis, startede jeg ud med at teste vaniljeisen fra Morten Heibergs nyudgivne bog “Heibergs Is“. Jeg har sjældent smagt bedre vaniljeis; cremet mundfylde og intens vaniljesmag – det er virkelig vaniljeis på frihjul.
En del af isen blev brugt til en tricoloreis (sammen med chokolade og jordbær-is), og resten blev brugt til vores nye opdagelse herhjemme; affogato! Jeg har godt nok hørt om det masser af gange, men har bare aldrig lige haft en anledning til at smage det. Det er helt simpelt en kombination af kold vaniljeis og varm espresso – og det smager sindssygt godt. Kombinationen af dessert og varm drik fungerer fantastisk, man skal lige lade det stå et øjeblik hvor de to elementer finder hinanden, men sørg for at indtage det, mens kaffen er varm og isen kold, så er det intet mindre end fantastisk.
Indlægget indeholder affiliate links
Vaniljeis (ca. 1,8 liter færdig is)
500 g sødmælk
500 g piskefløde
½ tsk flagesalt
2 stænger vanilje (af de fede)
12 æggeblommer
250 g sukker
Skrab kornene ud af vaniljestængerne og kom korn og bælg i en gryde sammen med mælk, fløde og salt. Bring det op til lige før kogepunktet.
Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en skål og tilsæt et par deciliter af den varme mælkefløde. Pisk godt og hæld æggemassen tilbage i gryden. Sæt gryden på medium varme og lad den varme op til 85 grader under omrøring. Den begynder at tykne og hænger ligesom fast på dejskraberen.
Læg en sigte over en skål og hæld den varme ismasse igennem sigten. Kom vand og isterninger i en balje og sæt skålen heri. Rør jævnligt mens ismassen køler helt ned.
Hæld den nu over i en bøtte med låg og sæt den på køl natten over – så kommer den til at smage mere intenst af vanilje.
Kør ismassen i en ismaskine af et par omgange – opbevares (selvfølgelig) på frys.
Affogato
God vaniljeis
varm espresso
Kom en kugle vaniljeis i en lille skål og hæld varm espresso over. Vent et minut og drik så kaffen og spis isen – og nyd begge dele.