Fornylig så jeg en opskrift på tørrede æggeblommer på en amerikansk hjemmeside. Ideen er at man kan rive æggeblomme henover forskellige former for mad; en pastaret, noget risotto, en let fiskeret osv. Alle de steder hvor man kunne forestille sig lidt ekstra fedme og en snert af umami. Når først æggeblommerne er tørret, kan de holde sig i mindst en måned på køl, og jeg vil umiddelbart tro at jeg finder på flere og flere retter hvor de kan anvendes.
I aften skal vi have en ret med saltet torsk, stenbiderrogn og purløgsdressing – og lige et snert af æggeblomme. Udover at det giver et lækkert farvespil til retten, har æggeblommerne også en delikat smag.
Jeg lavede bare 4, men man kan sagtens lave en 6-8 stykker med den samme mængde saltblanding – der er rigeligt.
Efter at æggeblommerne er blevet saltet, skal de tørres ved meget lav varme – tjek din ovntemperatur her; æggeblommerne skal nemlig ikke bages, blot tørres.
Tørrede æggeblommer (4 stk)
4 æg
450 g groft salt
250 g sukker
1 smule olie
Bland salt og sukker i en bøtte med låg. Tag en tredjedel fra og lav 4 fordybninger i resten. Del æggene og læg blommerne forsigtigt i hver sin fordybning – gem hviderne til noget.
Drys det sidste af saltblandingen over. Læg låg på bøtten og sæt den på køl i 4 dage.
Når de 4 dage er gået tages blommerne op af saltblandingen og skylles under den kolde hane.
Smør et stykke bagepapir med lidt olie og læg æggeblommerne herpå. Sæt bagepladen i ovnen ved 65 grader i 1,5 time.
Tag bagepladen ud af ovnen og lad æggeblommerne blive kolde. Læg dem i en lille bøtte med låg og opbevar dem på køl.
Kun fantasien sætter grænser for hvad de kan rives over.
Det er jo intet mindre end en lille genistreg, Signe! Nogen idé om holdbarhed på det færdige produkt? Ikke at jeg tror de ville holde længe herhjemme…
Tusind tak 🙂
Som der står øverst i opskriften, skulle de kunne holde mindst en måned på køl.
Eh, super, så kan jeg lære at koncentrere mig om at læse…
Hermed bevist at mænd vitterligt ikke kan multitaske! 🙂