Surdejsbrød uden gær

De gange jeg har lavet brød med hvedesurdej har jeg altid snydt lidt, og brugt en lille smule gær til at starte processen med. For nogle uger siden så jeg så et program på DR2 der hedder River Cottage – det skønneste program som også kan fanges på DRs hjemmeside. Kokken her lavede brød bare med naturligt gær, hvilket er det som “hænger” i luften. DET måtte jeg bare prøve!
Jeg prøvede til en enkelt gang, hvor det blev rigtig vellykket, men jeg blev så irriteret over at opskriften kun var på et brød (det holder bare ikke herhjemme), at jeg lige måtte prøve igen for at justere op til to brød.
Det tager altså en uges tid at bage dette brød – der er ikke meget æltetid involveret, men surdejen må ikke glemmes; den SKAL fodres dagligt for at holde sig i live. Undervejs lugter den temmelig stærkt (jeg endte med at stille min i bryggerset), men det skal man ikke tage sig af, brødet skal nok blive lækkert alligevel. Det får en meget distinkt smag, og holder sig saftigt rigtig længe. Er man vild med brød kan jeg kun anbefale at kaste sig ud i dette projekt.

Surdejsbrød uden gær (2 stk)
Trin 1: Start med at blande 2 spsk rugmel og 2 spsk hvedemel med 4 spsk lunkent vand. Det skal være en tynd grød. Dæk skålen med film og lad den stå til næste dag.
Dagen efter skulle der gerne være lidt bobler på overfladen af dejen. Kassér halvdelen og spæd op med 1 spsk af hver meltype samt lige dele vand. Dette gør du hver dag i 5-6 dage.
Nu skulle dejen gerne lugte meget surt, og vil også have tendens til at skille. Så er det tid til at lave fordejen.
Trin 2: Kom 1 dl rugmel, 2 dl hvedemel og 2 dl vand i skålen, rør godt og dæk den med film. Lad den hæve i 6-12 timer (alt efter hvornår det lige passer dig at gå til trin 3).
Trin 3: Kom fordejen op i en større skål (jeg brugte røremaskinens) og tilsæt 4 dl vand, 2 store tsk salt og ca. 600 g hvedemel. Ælt dejen godt igennem til den begynder at blive sej. Lad den hæve i 7-10 timer og kom den så ud på et meldækket bord. Form to brød og læg dem på et stykke bagepapir.
Varm ovnen op til 250 grader med en plade (eller bagesten i). Kom bagepapiret over på den varme plade og bag brødene 15 minutter. Skru ned til 220 og giv brødene yderligere 20 minutter. Lad dem afkøle på en rist.
Brødet er især godt til ost og kraftigt smagende pålæg, men ungerne spiste det nu også med pålægschokolade.

16 kommentarer
 • Mette Lindgaard siger:

  Man kan nærmest smage det ud gennem skærmen.

 • rosemarie siger:

  det ser ud som et spændende eksperiment – det må prøves

 • Sophie siger:

  Hej Signe,
  Tak for inspirationen, jeg er allerede gået i gang med brødet uden gær. Jeg synes dog ikke, at to spsk af hver slags mel og fire spsk vand blev til en tynd grød, tværtimod nærmest til en dej. Jeg kom derfor lidt mere vand i, mon det går?
  Det, jeg egentlig vil høre dig om, er, om du kan undgå bananfluer, når du laver surdej? Så snart jeg tænker på at lave en surdej, kommer de, men jeg har ellers ikke problemer med dem. Og det duer vel ikke at komme den i køleskabet? Gode råd modtages med kyshånd!
  VH Sophie

  • Signe siger:

   Det er meningen at det skal være ret tyndt, så det er nok mere mig der skal justere opskriften 🙂
   Surdejen må endelig ikke komme i køleskabet, så modnes den ikke nok. Jeg har prøvet en gang for nogle år siden, hvor bananfluerne væltede ind i køkkenet grundet surdej, men jeg havde ingen problemer i den retning denne gang.
   Jeg håber det lykkes for dig!

 • […] også henviser til i udsendelserne, men da slet ikke alle. Jeg var ude i den samme problematik med surdejsbrødet, det krævede lige en halv times googlen, for endelig at finde opskriften. Denne gang endte jeg med […]

 • Sophie siger:

  Jeg sidder netop og spiser en ostemad med det lækre surdejsbrød. 🙂 Jeg kom fordejen i et patentglas, som kunne lukkes helt til. Så fik den godt nok ikke så meget luft, men tilsyneladende tilstrækkeligt, for resultatet er blevet rigtig godt! Og jeg slap for de irriterende bananfluer.
  Jeg hævede i øvrigt brødet i en hævekurv, hvilket klart kan anbefales – det bliver rigtig nemt at vende ud på bagestenen og det får nogle flotte striber!
  God dag og tak for opskrift

 • Kirsten Christensen siger:

  Hej,
  Hvordan gemmer man surdej til næste bagning, og skal den fodres igen ???

  • Signe siger:

   Jeg gemmer min dej i et glas med løst låg, og rører i den dagligt. Jeg bruger lidt af dejen et par gange om ugen, og fodrer den når jeg har brugt af den – så der altid er nogenlunde ligemeget surdej i glasset!

 • Kirsten Christensen siger:

  Tusind tak, det vil jeg forsøge. Glæder mig meget til at smage mit første surdejs-brød 🙂

 • […] brød med mange smagsnuancer, er fordej vejen frem. Surdejsbrød smager meget markant (prøv fx dette), men dette brød bliver også meget lækkert, og er faktisk bedre som all-round brød; både godt […]

 • Annie Hansen siger:

  Hej Signe 🙂

  Tak for den gode opskrift – den glæder jeg mig til at komme i gang med. Det har jeg villet prøve længe og nu skal det være. Jeg vil så forsøge mig med speltmel i stedet.

  Jeg har bagt meget gærbrød i mit liv, men aldrig rigtig fået prøvet det der med surdej. Og der altså lige en ting som jeg skal have skåret ud i pap…. hvornår tager du dej fra til næste gang. Før eller efter trin 2 ???
  Har jeg forstået det ret når jeg antager at man tager det halve af “grundsurdejen” til at lave fordej med. Den resterende “grundsurdej” fodre man så videre på til næste gang?
  Og skal man forsætte med at fodre den hver eneste dag? er det ikke nok med et par gange om ugen? Altså efter man har lavet det første brød??

  Lister ud og laver surdej, mens jeg venter på svar 🙂
  På forhånd tak 🙂

  P.S. hvad går I når I tager på ferie…. tager I den så med for at fodre den???

  • Signe siger:

   Hej Annie
   Når man har taget surdej fra til brødene, fodrer man den igen. Nu er den “aktiv” og behøver kun at blive fodret 1-2 gange ugentligt. Jeg har min i en beholder med tætsluttende låg, som jeg lige ryster dagligt, og derefter linder lidt på låget.
   Er man på ferie i ugevis dør dejen, og man skal starte forfra når man kommer hjem. Er man blot væk en uge, hælder man halvdelen af dejen ud ved hjemkomst og fodrer den på ny.
   God fornøjelse med bagningen.
   Hilsen Signe

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *