Jeg har ikke været synderligt aktivt på bloggen de seneste måneder; jeg har bare ikke rigtig følt mig inspireret til at afprøve nye opskrifter. Jeg må også indrømme at min anden hobby (strik) er begyndt at fylde en del, og at jeg nok får afløb for en del af min kreativitet herigennem. Det er jo på ingen måde det samme, som at vi ikke får masser af dejlig mad herhjemme, men en del gamle opskrifter er også blevet gentaget med stor succes. Følg endelig med ovre på instagram, hvis du skulle være i tvivl om vi får noget at spise.For nogle måneder siden udkom kogebogen “Evergreen” af Mikkel Karstad. Jeg var noget så begejstret for hans “Gone Fishing“, og denne følger vældig godt i tråd med fiskekogebogen. Simple retter med ingredienser, der er til at skaffe, sat sammen på nye og spændende måder. Bogen er rent vegetarisk og ligger godt i tråd med tidsånden lige nu, hvor Samvirke skriver om retter uden kød og Martin Kongstad ikke længere vil anmelde retter med oksekød i radioprogrammet “Bearnaise er dyrenes konge” (som jeg i øvrigt kun kan anbefale!). Herhjemme har vi i flere år spist vegetarisk nogle gange om ugen; når vi får pasta og risotto er det oftest uden kød, og en del indiske vegetarcurries er også blevet afprøvet.
Bogen er inddelt efter de enkelte grøntsager, selvfølgelig alle nogle, der vokser i Danmark, og selvom man tænker at man har prøvet det meste med gulerødder og blomkål, er der altså masser af inspiration at finde i bogens 70 opskrifter. Hvis man ikke er til det rent vegetariske køkken, står det jo én frit for, at stege en kotelet eller en makrelfilet og servere ved siden af. Desuden skal bogens billedside fremhæves. Ligesom i “Gone Fishing” er det Anders Schønnemann, der står for fotografierne, og her taler vi altså bjergtagende smukke billeder, der får én til at værdsætte at bo i Danmark lidt mere.
Om selve opskriften skal siges, at jeg jo har lavet gnocchi masser af gange, men jeg har altid bare lavet det med kogte kartofler og mel, og dernæst kogt gnocchien. Her smagssættes gnocchien med lidt parmesan og muskatnød, og steges dernæst. Det er altså vældigt lækkert. Desuden er broccolisalaten en sensorisk oplevelse, hvor blødt og sprødt mødes på en delikat måde. Jeg vil næppe tro at det er en udpræget børneret, bare det at der er oliven i, kan jo skræmme mange børn væk, men det smagte nu altså fantastisk. Jeg brugte grønne oliven i stedet for opskriftens sorte (tror også at kapers ville være godt), og endte med rosmarin i stedet for basilikum, da det lige var hvad vindueskarmen bød på. Man kan sagtens servere en dampet fisk eller en svinekotelet til retten.
Stegt gnocchi med varm broccolisalat (3-4 pers.)
Gnocchi
1 kg bagekartofler
groft salt
2 æggeblommer
20 g revet parmesan
en smule revet muskatnød
150-175 g hvedemel
salt og peber
Varm broccolisalat
1 broccoli
100 g oliven med sten
25 g mandler
1 fed hvidløg
olivenolie
saft og skal af en økocitron
4-5 topskud af frisk rosmarin
salt og peber
1 frisk mozzarella
Skrub bagekartoflerne og læg dem i et fad med et tyndt lag groft salt i bunden. Sæt dem i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Stik i dem, de skal være helt møre. Lad dem køle af i en times tid; del dem og skrab indmaden fra kartoflerne over i en skål. Mos det grundigt med en kartoffelmoser. Bland massen med parmesan, muskatnød, 1 tsk salt, friskkværnet peber, æggeblommer og mel. Ælt det sammen til en dej, som ikke må klistre. Del dejen i 4 og rul hvert stykke ud til en pølse, der deles i små stykker. Rul til små kugler, på størrelse med en hasselnød med skal (kan evt. gives et tryk med en gaffel, så de ligner “rigtige” italiensk gnocchi), og læg dem til side mens broccolien ordnes.
Skyl broccolien og skær den ud i små buketter. Skræl stokken og skær den i små tern. Fjern stenene fra oliven og skær dem i mindre stykker. Hak mandlerne groft. Pil hvidløgsfeddet.
Sæt to pander over ilden ved medium varme, og kom olivenolie på begge. Giv hvidløgsfeddet et hårdt tryk og kom det på den ene pande sammen med rosmarin. Lad det stege et par minutter og kom dernæst broccoli på panden. Lad broccolien stege i ca. 5 minutter. På den anden pande fordeles gnocchien i et lag, lad dem stege ved medium varme og vend dem en enkelt gang.
På broccolipanden kommes nu mandler og oliven, der vendes rundt og skallen af en citron rives henover. Pres desuden saften ud på panden. Vend rundt og smag til med salt og peber.
Vend gnocchi og broccolisalat sammen og servér med frisk mozzarella.
Det ser virkelig godt ud. Thumbs up herfra!
Tusind tak for rosen 🙂
Mange tak ? God weekend til dig også
Velbekomme 🙂