Forleden havde min datter siddet og set Madmagasinet, som åbenbart omhandlede chips, og hun var derfor noget interesseret i at vi skulle lave chips selv “for så ved man, at de er lavet af kartofler!” Da jeg jo kun kan bifalde den slags initiativer, aftalte vi at søndag eftermiddag ville være et godt tidspunkt. Jeg googlede lidt forskellige opskrifter, hvoraf langt de fleste var kartoffelskiver bagt i ovnen, og det var slet ikke det vi havde lyst til. Nej, det skulle være et reelt alternativ til chipsposerne fra supermarkedet – gerne med endnu bedre smag.
Noget af det mest tricky ved chips (og pomfritter) er saltningen; salt trækker væske frem i kartoflerne og gør altså nemt chipsene bløde – og det skal de jo netop ikke være! I denne opskrift trækker man først stivelsen ud, og tilfører dernæst salt, inden man frituresteger og det virker altså: De blev sjældent gode!
Vi dryssede chipsene med lidt paprika og løgpulver, men mulighederne er uendelige – det er kun fantasien, der sætter grænser.
Sprøde chips (mange)
2 bagekartofler
koldt vand
1 liter vand
30 g salt
1 tsk paprika
1 tsk løgpulver
1 liter fritureolie
Skræl kartoflerne og skær dem ultratyndt (brug evt. en mandolin på den tyndeste indstilling).
Læg kartoffelskiverne i en skål med koldt vand, lad dem trække i mindst 6 timer. Skift evt. vandet undervejs, det skal være klart, ikke mælket.
Kog den ene liter vand med salt til saltet er opløst. Hæld vandet fra kartoffelskiverne og erstat det med den varme saltlage. Lad det trække i ca. 10 minutter, til kartoflerne bliver gennemsigtige. Hæld lagen fra og lad kartoflerne dryppe af i en sigte.
Varm olien op til 170 grader, og friter kartoffelskiverne af mange omgange. De sprutter en del når de kommer ned i olien, men når de nærmest ikke bobler mere, er de klar (så skulle de også gerne være lysebrune i kanten).
Lad dem afdryppe på køkkenrulle. Drys skiverne med en lille smule paprika blandet med løgpulver.
Server – eller spis dem lune mens du friterer videre 🙂
De ser fantastiske gode ud 🙂 mums det skal prøves, tror det er en rigtig god ide at lade dem stå i vand 6 timer. Har før prøves at fritter af jordskokker –
Hov jeg fik ikke skrevet færdig, mine jordskokker blev bløde – så næste gang vil jeg vil jeg gøre som dig, 6 timer i vand med skiverne før de frittes.
Tag for alle dine skønne opskrifter.
Det er da forsøget værd, selvom jordskokker ikke indeholder så meget stivelse.
De ser rigtig lækre ud.
Kh.
Anne-Marie
Tak. De smagte så godt at det var svært at få fyldt skålen- de fløj nærmest ind i munden 🙂
Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen – dine børn er godt opdraget 😉
Det ser godt ud!
Tak -og tak. Nogle gange er de lige til den flabede side, men det har jeg vist selv bedt om 😉