Indlægget indeholder affiliate links
Da mine piger var små læste vi ofte Peddersen & Findus, hvor katten Findus skulle have pandekagekage til sin fødselsdag. Vi snakkede tit om den pandekagekage, men fik vi nogensinde bagt den – næ!
Her i sommer havde min datter lyst til lagkage, men da sommerhuset kun bød på en KÆMPE springform, endte vi med at prøve kræfter med pandekagekagen i stedet – og sikke et hit! Vi lavede faktisk en mere blot en uges efter, og fik derfor prøvet to forskellige; én med jordbær, og én med kirsebær. Jeg vil vove den påstand, at kagen smager godt med alle former for bær, så kast dig ud i det; jeg har i hvert fald nogle lækre ribs fra Ømosebær liggende på frost, der gerne må komme i en pandekagekage snarest.
Vi bagte 10-11 pandekage på en forholdsvis lille pande (20 cm i diameter), og lavede en lækker creme af bær, sukker, husblas og flødeskum. Alt efter typen af bær, kan man koge dem eller blot mose dem; jordbærrene blev moset med flormelis, og kun en lille klat varmet op for at smelte husblassen, hvorimod kirsebærrene fik et opkog med sukker, førend de blev blendet. Prøv dig frem, men lov mig at prøve denne lækre måde at lave lagkage på.
Disclaimer: Kirsebærrene på billederne ligner moreller i farven, men er vilde kirsebær, som vi plukkede i juli måned.
Pandekagekage (6 pers.)
Pandekager
2 æg
160 g mel
330 g mælk
1 tsk sukker
½ tsk salt
et riv citronskal
evt. et nip kardemomme
lidt smør til bagning
Creme
2 dl udstenede kirsebær (jordbær, hindbær, brombær…)
50-75 g sukker efter smag
2 blade husblas
2 dl piskefløde
Start med pandekagerne: Bland mel med sukker, citronskal, salt og evt. kardemomme i en skål. Slå æggene ud heri og pisk det sammen med et piskeris. Tilsæt mælken imens du pisker (Du kan også bare komme hele baduljen i en blender og give det et par drøn). Hæld dejen over i et litermål og lad den hvile i ca. 20 minutter. Smelt lidt smør på en lille pande og bag en stak pandekager. Når du har brugt al dejen, fordeler du pandekagerne på et stort stykke bagepapir, så de kan køle af.
Til cremen lægger du husblas i en skål med koldt vand i mindst 20 minutter. Kom kirsebær i en lille gryde sammen med sukker. Giv det et opkog til sukkeret er smeltet, og blend det til en grov mos med en stavblender – smag efter om der skal mere sukker i. Pres vandet fra husblassen og lad den smelte i den varme frugtmos. Lad mosen afkøle til stuetemperatur.
Pisk fløden til blødt skum og vend det i frugtmosen.
Kom en kold pandekage på et fad, og kom en god spiseskefuld creme på; smør det ud. Læg endnu en pandekage på, og endnu en skefuld fyld. Fortsæt til alle pandekagerne er brugt. Sæt kagen på køl i mindst 1 time, til cremen har sat sig.
Pynt kagen efter bedste evne og server den sammen med et glas portvin eller lignende.