Langt de fleste børn elsker pandekager, mine inklusive. For snart nogle år siden faldt min datter over en opskrift på pandekager med skinke og ost i en børnekogebog, og det har vi efterhånden fået en del gange. Der er dog det primære problem, at jeg mener at det er en frokostret; det mætter simpelthen ikke nok, og man ender lidt med at at have en følelse af at have spist toast til aftensmad. Da jeg så en opskrift på en slags pandekage-tærte med skinke og ost i kogebogen Jamies Favoritter (ja, den er stadig god!), vidste jeg bare at den måtte prøves; det lignede nemlig aftensmad, og ikke bare frokost.
Her taglægges pandekager (jeg bagte nogle grove nogle af slagsen) med skinke, bechamel med løg, ost, tomater og persille, hvorefter hele baduljen bages i ovnen – puha, det mættede! Det er tung kost, så det kan være en rigtig god idé at servere en frisk salat til. Jeg lavede en salat af rød hjertesalat, bare med lidt salt og peber, et dryp solbæreddike og lidt olivenolie, samt en håndfuld knuste valnøddekerner – det tog heldigvis det værste af fedmen 😉
Man kan jo sagtens kalde det en alternativ lasagne, og det smager virkelig godt. Gør dig selv den tjeneste ikke at bruge den billigste skinke på markedet, men én du ved smager godt. Jeg brugte halv Serrano og halv kogt skinke, men hvis du har en rest hamburgerryg, ville det også være lækkert. Som aftensmåltid er det også meget lækkert, at man kan nøjes med 200 g kød til 4 personer – og så var der ovenikøbet en rest til overs til lidt frokost til manden.
Pandekage-tærte (4-5 personer)
Pandekager
2 æg
2½ dl mælk
125 g groft mel
1 nip salt
Sovs
2 løg
50 g smør
4 spsk hvedemel
6-7 dl mælk
salt og peber
lidt revet muskatnød
1 tsk sennep
4 tomater
lidt basilikum eller persille
salt og peber
1 spsk vineddike
200 g skinke (evt. halv lufttørret, halv kogt)
200 g ost (jeg brugte halv Taleggio, halv mild skæreost)
En god håndfuld hakket persille (brug evt. den fra frost)
Start med at flå tomaterne: Skær et lille kryds i enden modsat blomsten og kom dem i en skål. Hæld kogende vand over og lad dem stå i 30 sekunder. Nu skulle skindet gerne være revnet. Hæld det varme vand fra og hæld koldt vand over tomaterne. Brug en lille kniv til at flå skindet af tomaterne.
Skær tomaterne i kvarte, og fjern kernerne. Skær selve tomatkødet i tern og læg det i en skål. Hak basilikum eller persille fint, og vend det rundt i tomaterne sammen med salt, peber og eddike. Lad det trække, mens resten laves. Når du er klar til at bygge tærten, hældes væsken fra tomaterne.
Så skal der bages pandekager: Kom først æg og mælk, dernæst mel og salt i en blender, og blend til du har en glat dej. Kom lidt smør eller olie på en pande og bag ca. 6 tynde pandekager. Sæt dem til side.
Hak løgene fint og kom dem i en tykbundet gryde sammen med smørret. Lad dem stå og svede ved medium varme i ca. 10 minutter. De skal ikke blive brune, blot gennemsigtige. Drys mel over løgene og rør godt med en grydeske. Tilsæt mælken lidt ad gangen, rør godt og lad sovsen koge op, førend du tilfører mere mælk. Når du har en tyk sovs, er den klar. Smag til med sennep, lidt muskatnød og lidt salt og peber.
Skær osten i små tern og skinken i strimler.
Hak persillen (hvis du bruger den frosne, tages du bare posen op af fryseren).
Smør en rund ildfast form, hvori pandekagerne kan være.
Start med en pandekage, dernæst lidt sovs, skinke, persille, ost og tomater, så pandekage ost. osv. Slut af med en pandekage, sovs og ost.
Sættes nederst i ovnen ved 180 grader, bages i 40 minutter. Lad den lige trække i 10 minutter, inden du drysser lidt mere persille over og serverer med en frisk salat.
Det er jo nærmest en pandekage-lasagne. 2 børnefavoritter på en gang
Det gode ved at lave denne umiddelbare børnefavorit, er så at det smager supergodt – også for voksne 🙂
Det må prøves . Lidt quiche Lorraine-agtigt.
Ville nok ikke sammenligne det med Quiche Lorraine, mere med lasagne, men godt smagte det.
Nøj! Det må jeg prøve en dag 😀
Det var dælme godt, så det er bare med at komme i gang 🙂