Nytårsmenu 2018

I år har jeg snydt og lavet nytårsmenuen på forhånd, idet vores gode venner alle helst ville være i nærheden af deres teenagebørn nytårsaften, og vi derfor endte med at invitere dem til den helt store gourmetmiddag den 28. december. Det betyder at nytårsaften for vores vedkommende bliver 100% stressfri – ingen gæster og ingen madlavning, bare husbond og jeg alene i sommerhuset, med dejlig mad fra Textur i Aalborg, og skønne vine hjembragt fra de sidste års ferier.

Menuen forleden stod på 6 serveringer med fisk og skaldyr, efterfulgt af en tosset osteservering samt en chokolademousse. Jeg undskylder på forhånd for et par af billederne; jeg drak ligesom også vin…

Vi startede med en jomfruhummertatar; hvor det rå hummerkød blot blev grofthakket og rørt med salt, peber og citronskal. Anrettet i et lille tårn med serveringsring, lidt syrnet kærnemælk og basilikumolie.

Næste servering er en klassiker herhjemme: Kammuslinger stegt i brunet smør (stegeskorpe på den ene side, ingen varme på den anden). Når kammuslingerne er taget af panden, vendes et glas kapers og noget citronsaft i smørret, der dernæst hældes over muslingerne.

Nu skulle vi så have haft sprøde blæksprutteringe, men der kom den lokale fiskehandler til kort, så små stykker hellefisk blev vendt i en øldej og friteret, og hertil fik vi en grov avocadomos. Der var ingen sure miner blandt gæsterne over de manglende blæksprutter.

Den næste ret er vitterlig en nytårsklassiker; jomfruhummerbisque med flødeskum. Jeg kommer ikke jomfruhummere (dem havde vi jo spist i den første servering) eller anden fisk i, blot lækker, indkogt bisque med en let smag af pastis (brugt til flambering), og en klat flødeskum, hvori der var en smule citronskal.

Herefter fik vi en ganerenser i form af en æblegranité, som smagte dejligt frisk og nulstillede smagsløgene.

Så fulgte de to “hovedretter”; først smagen af middelhavet, nemlig letbagt havtaske med romescosauce, tørrede oliven og et dryp god olivenolie. Retten var ikke varm-varm, da kun fisken var lun, men det smagte virkelig fantastisk og var SÅ nemt at lave, især da saucen blev lavet dagen før.

Dernæst stegt torsk, som var toppet med revet kartoffel og kun stegt herpå. En delikat måde at få torsk på, men en ret svær ret at stå og lave til 8, efter at have indtaget 5 glas vin (hvilket billedet også bærer præg af). Saucen var indkogt fiskefond toppet med lidt fløde, og små tern af gulerod, løg og fennikel.

Så kom aftenens showstopper: En hjemmekomponeret cheesecake med en bund af bornholmske rugkiks, en creme af gorgonzola og græsk yoghurt, smagt til med lidt citronskal, samt en gelé af bladselleri. En smuk, smuk kage, som slet ikke var sød, men måske lige mangler et par småjusteringer, førend opskriften rammer bloggen.

Måltidet blev rundet af med en chokolademousse lavet på Caramelia-chokolade fra Valhrona; en lys chokolade med en distinkt smag af karamel. Hertil en lille pralinékiks og et frossent brombær. Jeg tror muligvis at man kunne spise denne mousse hver eneste dag, uden at blive træt af den -mums.

Og så mangler jeg vist blot at sige godt nytår til mine læsere – må 2019 også blive fyldt med dejlig mad!

 

 

1 kommentar
  • […] øldej, hvilken virker helt fantastisk til fisk – ja, det var faktisk også den måde jeg lavede nytårsmenuens fisk med avocadomos. Jeg havde snydt og købt majstortillas; man kan efterhånden få nogle ret […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *