Madbloggerudfordringen#6 Spis lokalt

Jeg har før deltaget i madbloggerudfordringen, hvor jeg typisk er blevet stillet en udfordring i køkkenet; det være sig med fisk fra Skagenfood.dk; finde en opskrift på en anden blog og lave den til sin egen eller noget helt tredje. Jeg har deltaget fordi jeg godt kan lide at udfordre mig selv madmæssigt, og fordi det har været sjovt at få nogle forholdsvis stramme rammer stukket ud. Jeg valgte at springe #5 over, da det var lige op til jul, og jeg dårligt havde tid til det; #6 kunne jeg dog ikke lade gå forbi.
Denne gang handler udfordringen ikke om at udvikle en opskrift, men om at gøre rede for sin holdning med overskriften “Spis lokalt”. Jeg har lagt hovedet lidt i blød, så here goes…

For omkring et år siden flyttede vi fra Aarhus til en noget mindre by i Midtjylland. Når man sådan rykker teltpælene op, kræver det lidt ekstra orientering, for at finde ud af hvor det nu er godt at handle. Vi bor lige midt i byen og har en stor Superbrugs lige i baghaven. Desuden ligger der en Rema 1000 omkring 300 meter væk. Der er også en fakta, men deres vareudbud er virkelig ringe, så der handler vi ikke. Det var ellers vores primære butik i Aarhus, men det har jo tit noget med butiksbestyreren at gøre hvorvidt butikken er god eller ej. Supermarkedsmæssigt er vi altså fint dækket ind, og det økologiske vareudbud er også forholdsvis højt. Det er mange år siden vi skiftede til økologisk mælk og mel, og efterhånden er langt de fleste varer i vores hjem økologiske. For os handler det om at passe på planeten, så vores børn også får et godt sted at leve. Derudover er det vigtigt ikke at fylde sig selv og sine børn med sprøjtegifte og medicinrester. Jeg har rigtig meget allergi, og hvis det på noget måde er muligt ikke at overføre det til mine børn ved at lade dem leve et renere liv, så vælger jeg det. Vi er ikke frelste, og køber gladeligt friske landæg direkte fra hønen og friskplukket frugt fra vejsideboden, uden at spørge efter Ø-mærket, men økologi er bare en god måde at sikre sig renere råvarer.
Vi køber nærmest aldrig kød i supermarkedet mere, men har de senere år købt et helt lam til fryseren, ½ gris osv. Svinekødet er fra Skovgaard, som jeg før har refereret til. Deres grise er ikke økologiske, men springer glade rundt på marken, og lever udendørs hele året. Det betyder at man får noget superlækkert svinekød, som bliver mørt og saftigt ved tilberedning. Vi kører jævnligt til Skovgaard for at købe pålæg og pølser, og nyder at butikken nu ligger i vores nærområde.
Vi har ikke skiftet vores oksekød-pusher ud efter flytningen, det er stadig Birgit fra Refhøjgaard, der sælger det bedste oksekød: Herefordkalve, der er opvokset økologisk på Birgits gård.  Vi har aldrig fået bedre oksekød end det vi køber der, og har du først fået en hakkebøf af nyhakket oksekød herfra, så er der ingen vej tilbage. Vi kører gerne 50 km for at hente kød til fryseren og synes stadig det er lidt lokalt.
Lammekødet har vi nogle venner i Nordjylland, som vi køber igennem. Her snakker vi også glade lamsebamser, der først slagtes i november, og derfor sikrer os omkring 25 kg kød til fryseren. Vi har købt lam via vores venner i nogle år nu, og hvor vi førhen primært var til lammekølle og hakket kød, er lammehals og bov nu nogle af vores favoritudskæringer – her får man virkelig god simremad for pengene.
En gang imellem spiser vi også en god økologisk kylling, hvor jeg sørger for at koge fond på benene, og få det optimale ud af fuglen. Også her er det vigtigt for mig at den er produceret i Danmark.

Mht. grøntsager får vi en økologisk blandet frugt- og grøntkasse fra Skagenfood, som jeg er vældig godt tilfreds med. Derudover supplerer vi op med det vi nu måtte mangle i de lokale supermarkeder. Én af mine store “grøntsagskæpheste” de seneste år, har været champignon: Vi producerer massevis af lækre champignon i Danmark, og de er ovenikøbet billige, men alligevel har flere supermarkeder KUN champignon fra Polen!!! Hvorfor importere den slags, når vi producerer masser herhjemme? Personligt er jeg vokset op på Sydsjælland, hvor gartneriet Tvedemose ligger, og de producerer de lækreste svampe. De har også økologisk svampe, og har de senere år produceret både kejserhatte og enoki.
De danske champignon smager også af mere og svinder mindre, så selvom de polske er en hel krone billigere og ovenikøbet rodskårne (ironi kan forekomme), så kan det stadig bedre svare sig at gå efter de danske.

I mit allernæreste miljø har jeg fundet den bedste æggedame, hvor æggene altid er helt friske og billige; jeg har flere gange fået lov til at gå på rov i min kollegas have, hvor friske bønner, drueagurker og gule blommer var i overflod, og jeg har været et smut forbi Osteriet Hinge, som laver lækre oste, mælk og det bedste smør. I sommer fandt jeg også ud af hvor jeg kunne plukke brombær og mirabeller, og hyldeblomster har vi i overflod på mit arbejde.

For mig handler Spis Lokalt om at orientere sig lokalt, støtte de lokale butikker, spise grøntsager og frugt, der er i sæson, og huske at vi i Danmark producerer massevis af lækkert grønt og godt kød, man skal bare lige vide hvor man skal lede. F.eks. har jeg brugt app’en plukselvfrugt.dk hvor man får hjælp til at finde en frugtplantage i nærområdet. Derudover snakker jeg med kolleger og venner om hvad der er godt, og hvor man kan købe det; det handler jo også om at holde sig orienteret.

Som det fremgår er mad og indkøb noget der fylder meget herhjemme; livet er simpelthen for kort til dårlig mad!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *