Løgsuppe

Fornylig var jeg i Inco, og faldt der over en hel sæk skalotteløg (5 kg) på udsalg. Skalotteløg har en noget kraftigere smag end almindelig løg og er derfor ofte kokkes foretrukne. Disse her er såkaldte bananskalotteløg, de er dråbeformede og forholdsvis store. Der gik 8 på et kilo løg, så det siger lidt om størrelsen.
Herhjemme er mandag altid lidt tricky madmæssigt, fordi ungerne går til spejder forskudt; når den ene kommer hjem, er den anden lige kørt.  Vi får tit en slags suppe, fordi det er nemt at holde varmt på komfuret. I går var grøntsagskuffen så næsten tom, men jeg havde jo heldigvis alle de løg – og vi har ikke fået løgsuppe i 100 år (cirka…). Det viste sig at den ældste datter nu har fået tilpas voksne smagsløg til ikke at være løgskeptisk, men den yngste var ikke helt tilfreds. Heldigvis kan hun da lide ostebrød…

Løgsuppe (4 pers.)
1 kg løg (gerne skalotte-)
2 fed hvidløg
1 laurbærblad
50 g smør
1 tsk paprika (edelsüss)
½ l god fond
½ l kogende vand salt og peber
Brød og revet parmesan til servering

Skær løgene i ringe og snit hvidløget fint. Kom hele baduljen i en stor gryde sammen med smørret. Varm gryden op ved medium varme, og lad løgene svitse i mindst 10 min. De skal ikke tage farve, blot blive bløde og velsmagende. Tilsæt paprika og lad det svitse med et øjeblik. Kom fond og vand på, tilsæt laurbærbladet samt salt og peber, og lad suppen småkoge under låg i mindst 30 minutter, gerne længere. Smag til med salt og peber.
Kom et godt lag revet ost på tynde skiver brød og gril dem i ovnen til osten smelter. Server suppen i dybe tallerkener med en skive ostebrød i midten.

2 kommentarer
  • Klidmoster siger:

    Uhm, den opskrift nupper jeg lige – og laver i min Römertopf. Det er også bare 100 år og en madpakke siden jeg sidst har fået en god løgsuppe. God anvendelse af løgposen 😉

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *