Løgbrød

Jeg henter inspiration til ny mad mange steder fra, og ind imellem også på mit arbejde. Jeg er så heldig at arbejde på en efterskole, hvor køkkendamerne virkelig går op i deres arbejde, og fornylig havde den ene af dem været på bagekursus. Et af de brød hun havde prøvet kræfter med (og som vi efterfølgende blev “udsat for”) var et delikat løgbrød, som var en slags foccacia-agtigt brød toppet med karamelliserede løg. Jeg har en forkærlighed for løg i alle afskygninger (se evt. sidste weekends hovedret…), så jeg måtte straks få opskriften. Jeg kunne selvfølgelig ikke finde ud af at følge instruktionerne til punkt og prikke (jeg er altså temmelig anarkistisk, når det kommer til opskrifter), men lavede en (i mit køkken) klassisk brøddej med surdej, lod den hæve i 6 timer, og fulgte instruktionerne herfra.
Jeg brugte 4 mellemstore løg, og det var lige i overkanten til brødet – en del faldt af da brødet blev vendt, hvilket jo er lidt spild. Jeg skriver derfor kun 3 løg i opskriften, da jeg kun vil bruge 3 næste gang jeg bager det – og der bliver helt sikkert en næste gang! Brødet er saftigt og godt, og fungerer rigtig fint som madbrød. Vi fik det til chili con carne, men jeg kan også sagtens forestille mig at det ville være godt til en gang tapas eller en suppe.

Løgbrød (1 stk)
½ dl surdej
10 g gær
4 dl vand
1½ tsk salt
ca. 450 g ubleget hvedemel (fx Aurion, Søris eller Meyer)
3 mellemstore løg
1 tsk revet citronskal
25 g smør
1 tsk honning

Opløs gæren i vandet og tilsæt surdej og salt. Kom melet i lidt ad gangen og ælt længe (gerne ca. 10 minutter på fuld skrue i røremaskinen). Læg film over skålen og lad den hæve i 6 til 8 timer.
Pil løgene og skær dem i skiver.

IMG_1920Smelt smørret i en sauterpande (har du ikke en sauterpande, bruger du bare en almindelig pande og overfører de varme løg til en tærte- eller springform) og kom løgene i panden. Tilsæt honning og citronskal og steg det hele ved mediumvarme til løgene er gyldne.

IMG_1926Varm imens ovnen op til 200 grader. Kom den hævede dej ovenpå løgene, og sæt panden midt i ovnen i 10 minutter (sæt den på en plade, ikke en rist). Efter 10 minutter tages panden ud af ovnen, en spatel køres rundt i kanten, og dernæst vendes brødet ud på den varme plade (læg lige et stykke bagepapir imellem). Sæt brødet i ovnen igen og bag det i yderligere 12-15 minutter.
Lad brødet afkøle på en rist og server det lunt eller koldt til mad.

IMG_1933

2 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Mmm, madbrød er et hit. Rigtig god idé med løgene 🙂

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *