Linser

Forleden købte jeg en linse ved en bager, og selvom mørdejen var helt perfekt (og vist ovenikøbet med smør!), manglede cremen ligesom lidt modspil fra vanille. Da jeg fornylig har købt en kæmpe stak labre vanillestænger i USA (Tak Sif!), var det jo egentlig bare at spænde forklædet på og gå i gang. Med lidt inspiration fra anarkistens kagebog lavede jeg en sød mørdej, en vanillecreme der næsten var sort af vanillekorn, og sammen blev det til de lækreste linser – jeg er ret overbevist om at de ikke holder mange dage (hmm, timer!) herhjemme (er gift med en ret creme-begejstret mand!).

Jeg fik kun 9 linser ud af portionen, men de er til gengæld også ret store – hvis du har en linseform med mindre huller, kan du sikkert få en hel del flere ud af denne portion.
Fordi linsen er så simpel en kage, er det utroligt vigtigt at de enkelte dele er af ordentlig kvalitet – så hvis du ikke gider at lave mørdej med smør eller vanillecreme fra bunden, skal du altså finde en anden kage at lave. Til gengæld kan jeg garantere en sublim oplevelse, når hovedingredienserne er i orden – det tager lidt tid (primært ventetid), men er hele besværet værd!

Linser (9 stk)

Mørdej af
250 g hvedemel
50 g sukker
150 g koldt smør
1 æg
1 spsk koldt vand

Bland med og sukker, og skær det kolde smør i små tern. Kom smørret i melblandingen, og nulr det ud i melet – det skal ligne brødkrummer (du kan med fordel bruge en foodprocessor på puls-knappen). Kom æg og vand i, og saml dejen hurtigt. Kom dejen i en frostpose og læg den på køl i mindst ½ time.

Lav vanillecremen imens:
1 stang vanille
2½ dl sødmælk
60 g sukker
15 g hvedemel
3 æggeblommer

Flæk vanillestangen og skrab kernerne ud. Kom mælk og vanillestang og kerner i en gryde og lad det koge op. Tag mælken af blusset og sæt låg på gryden – lad det trække i 10 minutter.
Pisk æggeblommer og sukker til en luftig masse, og rør så melet i. Tag vanillestangen op af mælken (husk at presse de sidste kerner ud) og kom den varme mælk ned i æggemassen under konstant omrøring. Hæld æggemassen tilbage i gryden og lad det koge igennem et par minutter mens du rører i massen. Hæld cremen over i en skål eller dyb tallerken, og læg film helt ned på overfladen, så cremen ikke trækker skind.
Del mørdejen i 2 ikke helt store dele (måske 2/5 og 3/5…). Den store del rulles ud på et melstrøet bord, og fordel dejen i 9 muffinforme. Kom 2 store teskefulde creme i hver form, og rul så resten af dejen ud. Stik låg ud med et glas, der er lidt større end formene. Læg lågene på formene og pres dem fast.

Linserne bages ved 180 grader i ca. 20 minutter. Lad dem afkøle på en rist, og spis dem når de er helt kolde!
8 kommentarer
  • Jule Mig siger:

    Har altid synes det lød SÅ besværligt at lave linser, så jeg har aldrig fået det gjort…

    Men de ser nu vildt mums ud….

    Så måske man skulle tage sig sammen….

  • MissMuffin siger:

    Uhm, hvor ser de virkeligt lækre ud!
    De ville lige være noget for Kristian… Måske de skal skrives på den lange liste over hvad jeg skal have afprøvet…

  • Signe siger:

    @Jule mig: Simpel, men lækker kage!
    @MIssMuffin: Sådan en liste har jeg også, og ind imellem er man totalt inspireret og går i gang med det samme, og andre gange bliver det ved tanken 🙂
    Min mand var i øvrigt helt vild med dem, og syntes det var første gang at jeg havde kommet nok creme i en kage!!!

  • Piskeriset siger:

    Øj! De der kunne jeg snildt afsætte til gemalen… (og så ikke et ord om, at jeg også gerne ville sætte tænderne i en ;-))

  • Signe siger:

    Gad vide hvad det er med mænd og vanillecreme- min mand har også en sær forkærlighed for gul budding 🙂

  • […] have gæster, fandt jeg en lidt anderledes opskrift på linser (i hvert fald i forhold til denne her), som blev prøvet af. Da mængden af marcipan i dejen er forholdsvis stor, betyder det at den er […]

  • Sarah siger:

    Tvivler sgu på jeg nogle sinde bliver gode venner med mørdej ……..Når det så er sagt, så er det da den bedste vaniliecreme jeg længe har smagt…..mums…..og går de helt galt – de er i ovnen nu – så spiser jeg bare cremen 🙂

    Mvh Sarah

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *