Langtidshævet madbrød

Langtidshævning er i min bog den nemmeste måde at bage på; man bruger lige 10 minutter enten morgen eller aften på at sætte dejen over, og så passer den bare sig selv i en 10-12 timer, for så at blive tryllet om til det lækreste morgen- eller madbrød.
Det er yderst sjældent at jeg koldhæver dejen, jeg bruger bare meget lidt gær og lader den hygge sig på køkkenbordet. Jeg bruger oftest en variation over den samme dej, og veksler med hvilken slags grovmel jeg kommer i. Dette madbrød skulle dog være lidt mere foccacio-agtigt, så der blev også tilføjet lidt olivenolie til dejen – og så selvfølgelig krydder i form af oliven, soltørrede tomater og rosmarin på den færdige dej.
Jeg brugte grov durumhvede, både for at få en lidt grovere brød, men også fordi durum nu engang er klassisk i foccacio.

Hvad du kommer på som topping er op til dig og dine smagsløg; tynde skiver af rødløg er også vildt lækkert, og små forkogte kartofler gør brødet endnu mere fyldigt. Kun fantasien sætter grænser her.
Jeg rører dejen i min røremaskine, men har du ikke sådan et monstrum, kan hænderne også bruges; bare tæsk løs på dejen i mindst 5 minutter – det er god træning 😉

Langtidshævet madbrød (1 ildfast fad á 25*35 cm)
5 g gær
6 dl vand
250 g groft durumhvede
500 g hvedemel
½ dl olivenolie
2 spsk salt

Topping:
10 oliven med sten
10 sol- eller semitørrede tomater i olivenolie
1 kvist rosmarin
4 spsk olivenolie

Opløs gæren i vandet og tilsæt olie og salt. Kom durummelet i og rør rundt. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt til dejen har samlet sig. Giv dejen fuld drøn i røremaskinen i mindst 5 minutter, til den bliver blank og sej- det samme resultat kan opnås med håndæltning, bare giv den gas.
Sæt et stykke film over skålen og lad den hæve ved stuetemperatur i 8-12 timer.
IMG_3507
Kom et stykke bagepapir ned i et ildfast fad; krøl det godt og ret det så ud, så formes det lettere. Hæld 2 spsk olivenolie i bunden af formen og bred det ud med hånden. Brug nu den olierede hånd til at tage dejen ud af røreskålen og fordele den i formen. Bred den godt ud og stik nogle huller med fingrene.
Tag stenene ud af dine oliven og fordel dem i hullerne. Kom også de soltørrede tomater i brødet. Pluk rosmarinen i små stykker med fingrene og fordel dem over brødet. Dryp til sidst med de sidste 2 spsk olivenolie. Lad brødet efterhæve i 30 minutter.
IMG_3518
Bages ved 200 grader på næstnederste rille i 25-30 minutter. Lad det afkøle let i formen og læg det dernæst på en rist.
Serveres lunt til fx kartoffelsuppe.
IMG_3549

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *