I sommer opdagede jeg pludselig at mine børn godt kunne lide boller med kerner. Jeg holdt ellers op med at bage med kerner for en del år siden, fordi de hele tiden sad og pillede kernerne ud. Nu er de heldigvis større og langt mere altspisende, så kernebollerne er tilbage på repertoiret.
Jeg hælder altid kogende vand over kernerne, så de bliver lidt blødere og mere “tandvenlige”. Er man meget sart kan de evt koges i ca. 5 minutter. Jeg brugte en rest 5-kornsblanding jeg havde købt da vi var i sommerhus. Har man (som jeg) mange kerner på hylderne, kan man jo bare blande efter forgodtbefindende.
Jeg valgte at bruge surdej, da jeg alligevel har en stående, men det kan udelades, så tilsætter man blot yderligere en dl yoghurt og lidt ekstra gær. Hævetiden er “natten over” – om det er fra kl 21-7, eller kl 23-8, er ikke så vigtigt – herhjemme er vi bare vilde med at få lune boller lørdag morgen.
Langtidshævede kerneboller (15 stk)
125 g blandede kerner
5 dl kogende vand
1 dl surdej
1 dl yoghurt
2 tsk salt
2 g gær (på størrelse med en ært)
600 g ubleget hvedemel
Kom kernerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem stå i en halv times tid. Bland yoghurt, salt, surdej og gær i kernevandet og rør rundt med en ske. Tilsæt melet (gerne på en gang) og rør godt. Der må endelig ikke være lommer af mel. Jeg æltede også med hånden, men da det er en ret klistret dej, er det egentlig ikke nødvendigt. Sæt film over skålen (fugt kanten, så klæber filmen bedre), og lad den stå til dagen efter.
Gør 2 bageplader klar med papir og form boller med fugtige hænder (jeg holder hænderne under hanen for hver tredje bolle). Stil ovnen på 250 grader og lad bollerne efterhæve mens ovnen varmer op. Bag bollerne på næstøverste rille i 10-12 minutter. Lad dem afkøle på en rist – og spis med hjemmelavet marmelade (fx dette eller dette), ost og smør.
Kære Signe
Mums, de ser gode ud. Du minder mig om, at jeg hellere må få lavet mig en surdej. I øvrigt sjovt som smagspræferencer kan ændre sig 🙂
God weekend.
Kh Nadia
Syntes jeg tidligere har haft svært ved at styre sådan en surdej, men denne virker lovende (her 3 uger inde i “væksten”).
Heldigvis ændrer smagspræferencerne sig, med lidt pres undervejs vil ungerne spise mere og mere. Kunne næsten ikke få armene ned, da datteren selv bad om spidskål og hvide bønner i de empanadas jeg skulle bage til madpakken 🙂
Temmeligt sej datter 🙂 Er det Camilla Plums surdej?
Meyers 🙂
De ser gode ud, og hvor er jeg dog glad for at høre at de er begyndt at spise kerner ;o).
Her har jeg simpelthen kastet håndklædet i ringen og bager nu uden (medmindre de kan kamoufleres på en eller anden måde, som jeg endnu ikke har opdaget). For efter at have bagt de lækreste boller med alverdens kerner, som bare bliver rynket på næsen af, af vores 4 årig og 6 årig så gider jeg pt ikke mere :). Ham på 2 spiser dog stadig med kerner, men mon ikke det også stopper ;o).
Så må vist bare væbne mig med tålmodighed……Så indtil da må det blive med diverse typer af grovmel.
Har du egentlig en opskrift på flødeboller Signe?
Kræsne/skeptiske børn er bare træls – kan jo heldigvis skrive under på at det bliver bedre 🙂 Grovmel er da heldigvis også godt.
Har du prøvet Meyers gulerodsbrud, de er så søde og svampede at ungerne slet ikke lægger mærke til solsikkekernerne?
Har lavet flødeboller et par gange, men ikke med den helt store succes, så jeg har aldrig blogget om det. Næste gang jeg skal lave flødeboller, vil jeg bruge denne opskrift http://cutecarbs.com/2012/03/flodeboller-med-vanilje/
Hej Signe.
Tak for flødebolle opskriften, og tak for linket til endnu en lækker inspirerende blog ;o)
Hej.
Den skal prøves 🙂
Skal dejen hæve i stue temperatur eller i køleskabet?
mvh.
Stuetemperatur 🙂
Tak for hjælpen. Havde sat den i køleskabet men skynder mig at tage den ud igen 🙂