Koldskålsis

Pinsen har været overordentlig solfyldt i år, og dermed er det også blevet sæson for den klassiske danske dessert; koldskål. Herhjemme elsker vi det alle som en, omend vi ikke er enige om, hvad der skal i koldskålen. Jeg plejer at være en fortaler for havregrynsknas, lavet af havregryn, sukker og smør der ristes på en pande, hvilket døtrene også kan lide. Min mand er til kammerjunker i uanstændige mængder, og helst de kedelige fra Karen Volf. For en måneds tid siden faldt jeg over en opskrift på havregrynscrumble med salt, hvilket smager vanvittigt godt – den opskrift må jeg hellere lægge op snarest.

Nå, men lige så dejligt koldskål er, lige så stor en fan af hjemmelavet is er jeg, så da jeg forleden stod og bladrede i Heibergs Is, faldt mine øjne på koldskålsis, hvilket jeg bare måtte prøve. En delikat fløde-mælkeis, med masser af citronskal og vanilje samt et snert af kærnemælk – det smager SÅ godt. Eftersom at det er en mælkeis, kræver isen en ismaskine, men nu når ingen formentlig skal ud og rejse i år, er det måske det, noget af feriebudgettet skal bruges på?

Koldskålsis (1 liter færdig is)
8 æggeblommer
360 g sødmælk
125 g piskefløde
120 g sukker
revet skal af 1 økocitron
1 stang vanilje
1 nip salt
125 g kærnemælk

Kom sødmælk, piskefløde, 60 g af sukkeret, salt, revet citronskal og vaniljekorn og stang i en lille gryde. Bring det i kog, læg låg på gryden og træk den væk fra varmen. Lad det trække i 5-10 minutter.
Rør æggeblommer og resten af sukkeret let sammen i en skål.
Sæt gryden på varmen igen, lad det koge op og hæld det nu over æggeblommerne mens du pisker helt vildt. Hæld massen tilbage i gryden og varm det forsigtigt op til 85 grader, mens du rører med en dejskraber. Hvis du ikke har et termometer, er det, når massen dækker dejskraberen, fremfor bare at løbe af.
Hæld det igennem en sigte ned i en ren skål.
Kom skålen i et iskoldt vandbad og rør ind imellem til iscremen er kold. Tilsæt kærnemælken.
Hæld nu iscremen i en ismaskine og lad den køre til en luftig is. Hæld den over i en afkølet beholder med låg og kom den på frost.
Spises efter et par timer.
Husk at hjemmelavet is skal spises indenfor en uges tid.
Server isen med havregrynscrumble eller kammerjunker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *