Nytårsaften holdt vi igen i år med 2 rigtig gode hold venner. Jeg havde fået æren af at stå for forretten, og fik “udleveret” et ordentligt læs hummerhaler. Vi var gået lidt fejl af hinanden, så jeg havde hørt 3 kg hele jomfruhummere, hvor det faktisk var 3 kg hummerhaler – hvilket var ALT for meget til 6 voksne og 3 børn! Vi endte med også at få hummerhaler til frokost, men mindst 1 kg skulle nok være blevet i fryseren.
Jeg endte med at lave to forretter af halerne, en hummerbisque med limeskum (blogindlæg kommer senere) samt denne, hvor hummerhalerne fik modspil af den blide blomkål, brunet smør og dild. Øllebrødsknaset fik jeg inspiration til her, og det lykkedes helt fint også uden en dehydrator i køkkenet.
Jeg havde desværre glemt mit kamera, så I må nøjes med et billede af den færdige ret.
Hummerhaler med blomkålspure, dildolie, brunet smør og øllebrødsknas (10 pers)
1 kg hummerhaler (ca. 10 stk pr. person)
1 blomkål
1 dl piskefløde
1 dl olivenolie
1 håndfuld dild
75 g smør
1 nisseøl
4 skiver rugbrød
Start med øllebrødsknaset, som sagtens kan laves flere dage i forvejen og opbevares i en lufttæt beholder.
Kom smuldret rugbrød og øl i en gryde, og lad det simre ved svag varme i ca. 15 minutter – det skal blive en tyk grød. Kom et stykke bagepapir på en plade og hæld øllebrøden gennem en sigte (brug et piskeris til at presse med) direkte ud på pladen. Smør grøden ud i et tyndt lag og stil den i ovnen ved 100 grader i 4 timer. Tjek at det hele er gennemtørt, ellers skal det have lidt mere tid i ovnen. Afkøl og opbevar i en dåse.
Dildolie: Dild og olie blendes, stil til side.
Brunet smør: Kom smørret i en lille kasserolle og lad det simre ved svag varme til det er gennembrunt (ikke sort). Det er nemmest at anrette hvis smørret ikke er helt varmt, men det skal heller ikke være blevet hårdt.
Blomkålspure: Bræk blomkålen i buketter og kog dem i vand til de er helt møre. Hæld vandet fra, og blend blomkålen med fløde til en blød creme. Smag til med salt og peber.
Hummerhaler: Pil halerne, husk at få tarmen med. Gem skallerne til bisque. Vend halerne med en teskefuld salt, og lad dem trække på køl 1 timer. Steg dem af to omgange i en blanding af olie og smør.
Anret med blomkål i midten, haler i lige foran, dild og smør dryppet rundt i kanten, og øllebrødsknas stukket ned i blomkålspureen.
Hej det ser lækkert ud! Er blomkålspureen serveret kold? På forhånd mange tak.
Tak, det var meget delikat. Blomkålspureen var varm 🙂