Grydestegt roastbeef

Nu har vi efterhånden boet i Kjellerup i nogle år, og jeg begynder så småt at lære de lokale producenter at kende. Fornylig blev jeg opmærksom på gården Hosdal, hvor de har Galloway kvæg. Galloway er en skotsk kødrace, der vokser meget langsomt, og kan bruges til afgræsning af “dårlige” græsarealer; de er simpelthen ikke spor kræsne, og spiser både tidsler og bark fra træerne. Racen bliver ikke ret stor, og er verdens ældste hornløse kødrace. Selve kødet er magert og finfibret, og racen indlejrer fedt i muskulaturen i små “lommer”, hvilket bevarer kødets saftighed og smag under tilberedning (cit: Hosdal).

Den roastbeef jeg fik at lege med, var fra en 17,5 mdr. gammel tyr, og det var det lækreste kød, jeg længe har smagt. Saftigt og smagfuldt – og den smule, der var tilbage, var virkelig godt på madpakke dagen efter. Da racen ikke bliver så stor, vil en kvart ko (som er den mindste andel man kan købe) typisk veje lige omkring 50 kg, og prisen er 65 kr kiloet. Er man ikke vant til at købe kød på den måde, kan jeg nævne at det svarer nogenlunde til, hvad vi som familie spiser af oksekød på et år (hertil skal lægges en halv gris, et helt lam, nogle kyllinger og noget fisk – og en frygtelig masse grøntsager). Skulle du være interesseret i at prøve det lækre kødkvæg, kan Hosdal kontaktes på hosdal@live.dk – og nej, de har ingen hjemmeside…

Vi spiste roastbeefen på en lun dag, med nye kartofler og gulerødder til, samt en sauce lavet på rosévin. Hvidvin kan også sagtens bruges – eller rødvin, skulle du have den præference. Selvom jeg stegte roastbeefen med stegetermometer, blev den ikke helt så rød som ønsket, men smagen og saftigheden fejlede heldigvis ingenting.

Grydestegt roastbeef (4 pers.)
1 roastbeef á ca. 1 kilo
1 løg
1 fed hvidløg
2+1 dl rosévin
100 g koldt smør i tern
salt og peber
kogte kartofler og dampede gulerødder som tilbehør

Tør roastbeefen af med et stykke køkkenrulle. Varm en smule olie og en klat smør op i en stegegryde og brun kødet på alle sider.

IMG_4769

Giv det et pænt drys salt og peber. Kom grofthakket løg og hvidløg ned i gryden til kødet og lad det brune med.
Tilsæt de to deciliter rosévin og lad det koge op. Skru ned på lav varme og sæt låg på gryden. Lad kødet stå og småsimre i 30 minutter, mens du ordner tilbehøret. Tjek kødet med et stegetermometer, det skal være omkring 55 grader (temperaturen stiger altid en smule mens kødet hviler). Tag kødet op og læg det på et spækbræt med saftrille. Læg et rent viskestykke over.
Sigt stegeskyen og tilsæt den sidste deciliter rosé. Kog det en smule ned (der skal ikke være mere end et par deciliter i alt) og pisk smørret i lidt ad gangen. Smørret skal ligesom legere saucen, så den bliver tykkere og blank. Saucen må endelig ikke koge efter at smørret er kommet i.
Skær kødet i tynde skiver og server med den liflige sauce og de friske grøntsager.

IMG_4782

Dette indlæg indeholder affilate links

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *