Klassisk lasagne er, som i mange børnefamilier, et stensikkert hit herhjemme. Specielt min mand er den store lasagnespiser, men det er ikke så tit vi får andre slags end den klassiske med kødsovs. Vi har et par gange lavet Pricernes fiskelasagne med pesto, og den kan kun anbefales. Decideret grøntsagslasagne har vi faktisk ikke fået i årevis, ikke fordi vi ikke kan lide det, men fordi vi tit sidder tilbage med en “vi kunne godt have spist lidt kød”-følelse efter indtag.
Da min søster skulle komme på besøg, og jeg ved hun er på diæt for tiden, hvor store mængder pasta ikke er det store hit, skulle vi have godt med grønt, men også noget kød. Da jeg havde en entrecote på omkring 1 kilo i fryseren, og jeg længe har villet eksperimentere med at tilberede rødt kød ved meget svag varme, var her muligheden. Inspireret af en opskrift i Årstidernes nyhedsbrev i uge 1, lavede jeg en lækker grøntsagslasagne som tilbehør, samt lidt grøn salat – og sikke en festmiddag! Vi glemte helt at det var hverdag og spiste til vi ikke kunne rokke med ørerne.
Jeg kan kun anbefale at stege kød på denne måde, det kan nærmest ikke få for længe, og det bliver smørmørt og får samtidig den flotteste røde farve. Tjek lige temperaturen i din ovn, inden du stiller kødet ind, får det for meget varme bliver det gråt.
Langtidsstegt entrecote (4 pers.)
1 entrecote (den tykke ende af fileten) på ca. 1 kilo
1 spsk smør til bruning
salt, peber og frisk rosmarin eller timian
Dup entrecoten tør med et stykke køkkenrulle. Smelt smørret på en pande og kom krydderurterne på. Brun kødet grundigt på alle sider (også enderne). Kom kødet i en fad, kom salt og peber på, samt ekstra rosmarinstilke og stil det i ovnen ved 65 grader i ca. 4 timer. Kom et stegetermometer i, når kernetemperaturen er 55 grader, tages kødet ud, pakkes ind i folie og dækkes med et viskestykke. Efter en halv time (den tid det tager for lasagnen at blive bagt), skæres kødet i tynde skiver og serveres med lidt groft salt ved siden af!
Grøntsagslasagne (4-5 pers.)
1 lille bakke markchampignon
3 løg
5 persillerødder (eller pastinak/selleri)
5 dl moset tomat
3 fed hvidløg
2 tsk hakket rosmarin (frisk)
olie til stegning
salt og peber
200 g lasagneplader (vi brugte friske, men det er ikke nødvendigt)
Bechamel lavet af 20 g smør, 20 g mel, 1 dl grøntsagsfond, 2 dl mælk, salt, peber og muskatnød
Revet parmesanost til drys
Start med tomatsaucen: Hak løgene fint og skræl og riv persillerødderne. Svits begge dele i lidt olie i en gryde. Efter 5 minutter (det skal ikke få farve) tilsættes tomatmosen, lidt hakket rosmarin, salt og peber. Lad det småsimre under låg i ca. 15 minutter, til persillerødderne ikke længere knaser. Smag evt. til med yderligere salt og peber, og måske lidt sukker, hvis saucen er for bitter.
Skær champignonerne i skiver, og kom dem på en tør pande. Lad dem stege til alt vandet er fordampet og tilsæt så lidt olie, hakket hvidløg og rosmarin. Smag til med salt og peber.
Lav bechamel som vanligt.
Kom lidt tomatsauce i bunden af et smurt fad. Fordel lasagneplader henover. Dernæst tomatsauce og de stegte champignon. Endnu et lag plader. Tomatsauce og bechamel, plader og tomatsauce og bechamel. Kom ost på toppen og bag lasagnen ved 200 grader i ca. 30 minutter, til osten er gylden og bobler.
Serveres med lidt grøn salat.
Lasagne er bare skønt – jeg tror aldrig, jeg har fået en hjemmelavet version, som jeg ikke kunne lide (dem på restauranter derimod… dem taler vi ikke om ;-)).
Og nu får jeg en frygtelig lyst til lasagne igen…
I Italien har jeg tit fået superlasagne på restaurant, men i DK… Der vil jeg nok give dig ret 🙂
Det var en supergod grøntsagslasagne, og man behøver jo ikke at få kød til!
[…] er egentlig blot en variant af grøntsagslasagne, men i bedste Stop Spild af Mad-ånd, fik jeg ryddet grøntsagsskuffen, og fik en overordentlig […]