Gammeldags kylling

Stor var min overraskelse, da jeg fornylig opdagede at jeg aldrig har blogget om gammeldags kylling, stegt i gryde med SOVS. Jeg har lavet det masser af gange, men bare aldrig fået fotograferet undervejs. Den fadæse bliver der heldigvis rettet op på nu, for det smager jo skønt.
I mit barndomshjem kaldte vi det altid kylling med skilt sovs, da fedtet lægger sig ovenpå sovsen, så den bliver ikke helt så pæn. Jeg jævner den kun minimalt, og bruger også kun en lille smule kulør – det er jo en sommerret, og hertil hører bare ikke tyk, brun sovs i min bog.
Vi fik nye, danske kartofler samt agurkesalat og rabarberkompot til – det var et festmåltid uden lige!

Gammeldags kylling (4-5 pers.)
1 kylling af mindst 1300 g (jeg foretrækker Løgismose-kylling)
25 g smør
1 økologisk citron
1 håndfuld persille
2½ dl vand
salt og peber
evt. lidt jævning af mel og vand
evt. en dråbe kulør

Rens kyllingen indvendig så der ikke sidder blodrester. Skær de yderste vingespidser af. Skær citronen i kvarte og skyl persillen. Kom lidt salt og peber ind i kyllingen og prop persille og citron derind også. Luk kyllingen med en kødnål.
IMG_2936
Smelt smørret i en stegegryde, lad det bruse af og læg kyllingen ned i gryden. Giv den god tid til at brune på alle sider. Ikke noget med at vende den rundt konstant, den skal have 4 til 5 minutter på hver side. Når kyllingen er fin og brun tilsættes vandet.
IMG_2940
Drys med lidt ekstra salt og peber, og sæt låget på gryden. Skru ned til vandet blot simrer, og giv kyllingen 30 minutter på ryggen. Dernæst vendes kyllingen og gives yderligere 30 minutter.
Hvis du har et stegetermometer skal kyllingen være 75 grader varm ved benet; stik ind ved låret eller hvor brystet er tykkest. Ellers kan du stikke en stegegaffel ind ved låret og tjekke om saften er klar. Min kylling fik i alt 5 kvarter under låg, så var den klar.
Læg kyllingen på et bræt, mens sovsen laves færdig: Smag sovsen til med lidt salt og peber og evt. et skvæt eddike (jeg brugte et par spsk lage fra agurkesalaten). Jævn sovsen let, og giv den en dråbe kulør.
Partér kyllingen, og server den med nye kartofler, agurkesalat og rabarberkompot  – så er der sommer på en tallerken.
IMG_2948

2 kommentarer
  • […] så farven blev virkelig flot. Jeg lavede en kæmpe portion rabarberkompot, så var der både til grydestegt kylling, trifli (af to omgange) og fyld i en kringle i dag – lækkert. Den første omgang trifli var med […]

  • […] dækker over at denne hønsesalat er lavet med en rest perlehøne. Perlehønen blev lavet som gammeldags kylling med agurkesalat forleden aften (vi legede at det var sommer), men da den store datter jo er på […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *