Gæsteindlæg om tebrygning

Jeg er inkarneret tedrikker, og har været det lige så længe jeg kan huske. Jeg tvang mig selv til at lære at drikke kaffe, da jeg tilbragte 7 mdr. på Island lige efter studentereksamen, men det tog mig adskillige år rigtig at værdsætte en god kop kaffe – og jeg er stadig ikke til espresso eller sort kaffe. Kaffe hører eftermiddagen til (drikker fx aldrig kaffe før efter kl. 10), hvorimod te er et universalmiddel på alle tidspunkter af dagen. Jeg SKAL have morgente, gerne mere end en kop, og familiehygge foran fjerneren indebærer også den store kande te (3½ l. er vel meget passende til 4…). Det der parfumerede te fra supermarkedet er ikke mig, jeg sværger til earl grey, og gerne fra en ordentlig teforretning. Jeg har flere gange været i Perchs i København, da min mor sværger til deres teer, og jeg har den største respekt for deres indsigt i te og tebrygning. Hvis du kan lide te, skulle du unde dig selv et besøg i deres butik eller i tesalonen. Bor du i den modsatte ende af landet, har de heldigvis også en laber netbutik.
Jeg er blevet spurgt om jeg vil lægge forum til et gæsteindlæg fra Perchs, så here goes – så kan man blive lidt klogere på tebrygning som sådan:

Sådan tilbereder De en god kop theA. C. Perchs

Så meget the skal De bruge
En tommelfingerregel ved thebrygning er, at De skal bruge en teskefuld the per kop sort the og en halv teskefuld the, hvis De brygger hvid eller grøn the. Dette svarer til 2 gram (for den sorte the) og 1 gram (for den grønne og hvide the). Selvom en teske på ingen måde er en standardiseret måleenhed, vil De hurtigt få en fornemmelse for, hvor meget the De skal bruge for at få en god kop the efter Deres smag. Det har desuden sin charme, at kende sine favorittheer så godt, at man ikke behøver andet end øjemål for at udmåle den mængde the, en perfekt kop kræver.

Giv thebladene plads til at frigive deres smag
Hvis De har mulighed for det, og De tilbereder Deres the i en kande, kan De med fordel lade bladene flyde frit i kanden, så mest mulig smag flyder ud i vandet. Det kræver dog, at De har tid til at dekantere theen, så bladene kan sies helt fra, når theen har trukket og er klar til drikning. Dekantering kan i sig selv skabe rum for et afstressende ritual, men i en travl hverdag kan det være mere praktisk at tilberede theen i et thefilter, så De med et snuptag kan tage alle theblade op fra thevandet.

Skal det gå rigtigt stærkt, kan De desuden vælge en the i thepose for at lette tilberedningen. Thefiltre og theposer kan være at foretrække ved tilberedningen af småbladede theer, der kan være vanskelige at dekantere 100%, hvis De lader bladene flyde frit i en kande.

Et par tips til valg af thefilter
Deres thefilter bør under alle omstændigheder være bredt, så bladene uden problemer kan folde sig ud og frigive deres skønne smag til vandet. Brug af theæg eller andre thefiltre, der presser større theblade sammen på et relativt lille rum, giver et mindre godt slutresultat. For at undgå, at Deres thevand får en bismag udover den rene thesmag, kan det desuden anbefales, at De vælger et thefilter af metal fremfor papir. Papir har en uheldig tendens til at efterlade en bismag af cellulose, hvorimod metal er helt uden smag.

Trækketiden skaber koppen
Trækketiden er naturligvis en central del af thebrygningens kunst. Lader De theen trække for længe, kan De nemt risikere, at denne bliver bitter. Trækker theen omvendt for kortvarigt, får De bogstaveligt talt en tynd kop the. Der er selvfølgelig forskel på smag og behag, når det kommer til theens styrke. De finder vores anbefalinger for den enkelte thes trækketid i vores gratis Tea Timer App, der kan hentes via vores hjemmeside perchs.dk. Ud fra disse kan De eksperimentere Dem frem til Deres personlige favoritstyrke og notere den trækketid, De foretrækker.

De finder flere artikler om theens univers og finurligheder på perchs.dk under fanebladet ”Alt om the”.

Venlig hilsen

A. C. Perchs

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *