Frøsnappere

Jeg er endnu engang blevet inspireret via Instagram; det er nu engang et dejligt medie, når man er vild med mad (det er sikkert også godt til andre interesser, men det har jeg slet ikke udforsket). Hvis jeg selv skal sige det, er jeg blevet ret godt til at lave wienerbrødsdej; denne gang behøvede jeg slet ikke lægge dejen på køl undervejs i rulningerne, hvilket ellers er det geniale tip, hvis (når) dejen pludselig begynder at afgive smør. Der er vist noget med at antallet af lag skal være temmelig nøjagtigt, men de 27 lag (3*3*3) falder mig nu engang nemmest. Frøsnapperne blev så foldet endnu engang rundt om remoncen, så antallet af lag er vel 54, men jeg talte dem altså ikke efterfølgende 😉

Dengang jeg flyttede til Århus, blev jeg først noget overrasket over at birkes ikke længere var birkes – hvis man ville have de søde og smovsede, skulle man bestille “københavnerbirkes” (så følte man sig da lige sat i bås – er faktisk overhovedet ikke fra København!), og da frøsnapperne også smagte mærkværdigt stod verden ikke længere. Af uvisse årsager havde de fyldt dem med Pikantost – fy for pyfor, de smagte underligt! Nu har jeg aldrig brugt mange penge på at købe brød, men det var da endnu en årsag til ikke at rende til bageren. Næ, frøsnappere er i min bog nærmere aflange birkes med både birkes og sesamfrø; samt rigeligt remonce. Det er bestemt ikke nogen sund morgenkage, men en enkelt, en sjælden gang, kan man vel godt klemme ned.
Jeg kan i hvert fald godt garantere at disse smager fantastisk – og så er det forholdsvis tung kost, så det er nok alligevel de færreste, der kan spise mere end en.
Lad dig ikke afskrække af den smørmættede dej, så svær er den heller ikke at rulle ud.
De rå frøsnappere kan med fordel fryses; lad dem tø op på en plade i 40 minutter inden de bages – og kom dem på en forvarmet plade, så bliver de sprødere. Desuden skal man endelig ikke lægge dem over på en rist med det samme de kommer ud af ovnen; lad dem lige ligge på pladen i 5 minutter; så suger de alt det lækre smør i sig igen.

Frøsnappere (12 stk.)
2½ dl mælk
25 g gær
1 æg
50 g sukker
2 tsk salt
ca. 500 g hvedemel
250 g koldt smør

Remonce:
100 g smør
100 g rørsukker
50 g marcipan

1 æg til pensling
birkes og sesamfrø til drys

Lun mælken og opløs gæren heri. Kom salt og sukker i væsken sammen med ægget. Ælt melet i til du har en fast dej. Læg den i en skål med et klæde over i et par timer; den skal hæve til dobbelt størrelse.
Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til en firkant. Rul en “tunge” af hver kant med kagerullen, så dejen er markant tykkere i midten. Vend det kolde smør i lidt mel og bank det til en højde på ca. 2 cm. Læg smørret midt på dejen, og pak dej”tungerne” tæt omkring det.
IMG_1818Nu rulles dejen ud til et aflangt stykke, husk hele tiden at sørge for at det ikke hænger i bordet. Fold det i 3 lag (som et A4-ark, der skal i en smal kuvert), og rul igen til et aflangt stykke dej. Så skal det igen foldes i 3 lag. Nu kan det være en god idé, at sætte dejen på køl i en halv times tid, bare lige for at holde smørret koldt.
Når dejen har hvilet, rulles den igen til den er aflang og foldes igen i 3. Læg den på køl med et viskestykke over og lad den hæve i mindst en time – gerne 2.
Imens kan du røre remoncen; kom marcipan, blødt smør og rørsukker i en dyb tallerken, og mas det godt sammen med en gaffel.
IMG_1827

Når dejen er efterhævet, tages den ud af køleskabet og rulles ud til kvadrat; ca. 30*30 cm.
Smør remoncen på halvdelen af dejen, og fold resten ind over. Mas dejen godt sammen om remoncen. Pensl dejen med æg, og drys med sesamfrø og birkes.
IMG_1840

Brug en skarp kniv til at skære dejen ud i 12 stykker, giv dem et drej og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. På nuværende tidspunkt kan man med fordel fryse de ubagte frøsnappere – de kan holde i mindst en måned i fryseren.
IMG_1843

Lad dem efterhæve i yderligere 20 minutter og bag dem på næstøverste rille i en 210 grader varm ovn i ca. 15 minutter – varm en plade op med ovnen, som de rå frøsnappere glides over på, så hæver de bedre op. Tag dem ud af ovnen, men lad dem ligge på pladen i 5 minutter og læg dem dernæst over på en rist til afkøling.
Nyd de smørbagte frøsnappere til et overdådigt morgenbord.

IMG_1848

2 kommentarer
  • […] I Aarhus er frøsnappere jo med pikantost, og ikke søde med remonce som resten af landet. Det havde vi stor morskab over til et middagsselskab blandt nogle madbloggere, og Signe lavede efterfølgende disse søde frøsnappere. […]

  • […] var blevet inspireret af at Signe havde lavet frøsnappere på hendes blog, og den kom sig at vi til en pigeaften havde diskuteret det der med at en frøsnapper er noget […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *