Cordon bleu med Pommes Anna

Jeg ville normalt nægte at vi var en af de der familier der spiser de 10 samme (fars)retter igen og igen, men lige på det sidste har menuen primært stået på retter jeg allerede har blogget om. Sammenlagt med lidt sygdom i sidste uge, betyder det at der nu er gået næsten 2 uger siden sidste indlæg – undskyld, meget uinspirerende blog, pokkers!!!
I aften har jeg lovet min husbond at vi skal have hans allerliveste ret: Lasagne (ja, på mange punkter er han stadig 12 år :-)), så i går måtte jeg lige folde mig lidt ud. Det er ikke særlig hverdagsagtigt, men det smagte fabelagtigt. Vi omdøbte lige cordon bleu til “toast-bøffer”, altså kød med skinke og smeltet ost, og begge børn kunne faktisk lide det. Oprindeligt laves det med kalvekød, men jeg kan faktisk bedre lide det med en god skinkeschnitzel (så bliver kødet også lidt billigere). Jeg har prøvet at lave det med kalkun, og det er faktisk også godt – så er man helt sikker på at kalkunen ikke bliver tør, og det er der ikke mange andre retter der kan garantere!

Cordon bleu
4 skinkeschnitzler af ca. 150 g
4 skiver skinke
4 skiver ost (jeg brugte gouda)
4 kødnåle eller tandstikker
1 æg
lidt mælk
lidt mel
rasp
salt og peber

Bank schnitzlerne let med hånden, kom lidt salt og peber på og dernæst en skive skinke og en skive ost på hver og fold dem. Sæt dem sammen med en kødnål og pudr dem med lidt hvedemel. Pisk ægget sammen med lidt mælk i en dyb tallerken, kom rasp i en anden tallerken sammen med lidt salt og peber. Så skal der ellers paneres det bedste farmor har lært dig 😉 Kom cordon bleuerne på en tallerken og stil dem på køl til de skal steges.
Steg dem på medium varme i lige dele smør og olie omkring 8 minutter på hver side.

Pommes Anna
1 kg kartofler
1 rødløg
1 kvist rosmarin (eller timian)
olivenolie
salt og peber.

Skræl kartoflerne og skær dem i helt tynde skiver (jeg fik endnu engang glæde af min mandolin!). Hak rødløget meget fint og bland det med det fintsnittede rosmarin. Smør et ildfast fad, og læg kartoflerne taglagt i det. Kom lidt af løgblandingen imellem lagene, sammen med lidt salt og peber og lidt olivenolie. Slut med kartofler, dæk fadet med bagepapir og kom et andet fad med vand i oven på. Sæt det i ovnen ved 175 grader i 45 minutter. Fjern bagepapir og det andet fad, og giv kartoflerne yderligere 45 minutter. Fordi de ligger så tæt skal de have meget lang tid, men de smager også fabelagtigt. Med en skarp kniv kan flotte kvadratiske stykker nu skæres ud af kartoflerne.

Jeg serverede lidt bagte rodfrugter vendt med bredbladet persille til, samt en rødbedesauce.

Rødbedesauce
1 rødløg
1 lille rødebede
lidt rosmarin
½ dl balsamico
1 glas rødvin
2½ dl kalvefond (bare fra flaske)
30 g smør

Hak rødløg, rosmarin og rødbede. Rist dem af i lidt oliveolie. Kom balsamico på og kog det ind, tilsæt rødvin og fond og lad det koge ned til det halve. Sigt skyen og pisk det kolde smør i. Smag til med salt og peber. Server straks – det må endelig ikke koge efter at smørret er tilsat!
Velbekomme…
Jeg tager på vinterferie på mandag, og vil derfor være offline hele ugen (oh gru!), så der går der lidt tid før jeg kommer med nye opskrifter – så er I advaret 🙂

1 kommentar
  • […] IKKE har syntes at kalkunbryst var tørt (altså bortset fra dengang vi brugte kalkun til en gang cordon bleu). For at garantere et saftigt stykke kød, skal det koges i vand med urter, og hellere for lidt end […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *