Bananmuffins med romkaramel

Der er banankager, og så er der banankager. Jeg plejer at sværge til dette bananbrød, men da jeg så opskriften på disse minikager med banan (jeg havde bare ikke de samme fancy bageforme) i Ottolenghis ‘Sødt’, måtte jeg bare prøve dem. Umiddelbart tænker man ikke at det er en banankage, da banansmagen på ingen måde dominerer, til gengæld er de lækre og saftige, og med et delikat touch fra rommen, samt den fantastiske karamel, der hældes henover. Tag lige og prøv dem – og hvis du som jeg er vild med at bage kager, så er ‘Sødt’ simpelthen årets udgivelse indenfor kogebøger; der er SÅ mange lækre opskrifter i den bog.

En sikker indikator på at denne opskrift er britisk, er ingrediensen maltmælkepulver; som sikkert smager fint, men jo ikke er til at købe i danske butikker. Jeg tilsatte en smule mørkt maltmel, men jeg er sikker på at det sagtens kan undværes, hvis du ikke lige har det på lager.

Dette indlæg indeholder affiliate links

Bananmuffins med romkaramel (14 stk)
100 g blødt smør
70 g sukker
70 g brun farin
2 store æg
1 tsk vaniljesukker
105 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
100 g mandelmel (eller fintkværnede mandler)
1 tsk mørkt maltmel (kan udelades)
½ tsk salt
½ tsk stødt kanel
225 g meget modne bananer (uden skræl)
100 g cremefraiche
2 tsk mørk rom

Romkaramel
200 g sukker
1,25 dl vand
1,25 dl piskefløde
1½ spsk mørk rom

Forvarm ovnen til 180 grader og stil formene klar. Kom smør og de to slags sukker i en røreskål og pisk det grundigt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem hver. Kom vaniljesukkeret i og pisk igen.
Sigt mel, mandelmel, maltmel, bagepulver, salt og kanel sammen i en skål. Hvis alle mandelstykkerne ikke slipper igennem sigten, er det fint at vende dem i dejen til sidst. Mos bananerne og rør dem sammen med cremefraiche og rom.
Rør igen i smørmassen og tilsæt skiftevis lidt af den våde masse, dernæst lidt af den tørre. Slut af med melblandingen, og tjek at dejen er jævn. Fordel dejen i formene; fyld dem ca. tre fjerdedele op. Bag kagerne i ca. 20 minutter; stik i dem for at tjekke at der ikke hænger dej ved. Lad dem afkøle helt i formene. Læg de afkølede kager klar på en rist med et stykke bagepapir under.
Imens kagerne bager, kan du lave karamellen. Kog sukker og vand op i en mellemstor gryde, og lad det koge i 8-10 minutter. Det skal blive til en mørk ravgylden karamel. Vip gryden frem og tilbage nogle gange undervejs, så du er sikker på at varmen er jævnt fordelt. Tag gryden fra varmen og tilsæt fløde og rom – rør grundigt. Hvis karamellen klumper kan den sættes over varmen igen og koges jævn. Hæld den varme karamel over i en skål og lad den køle af i 30-40 minutter.
Dryp karamellen over de kolde kager, og spis dem helst samme dag som de er lavet.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *