Ymerfromage med bær og crumble

Jeg husker tydeligt første gang jeg lavede ymerfromage – det var i skolekøkkenet og det blev en sær masse med såkaldte “skøjteløbere”, altså klumper af husblas i; eeeewwwww, det smagte ikke godt. Siden har jeg ikke gjort meget i fromager, og i mange år var jeg nærmest bange for at bruge husblas. Jeg har efterhånden fundet ud af at husblas er vældig smart til en del ting, og hvis man har styr på temperaturerne, så er det ikke spor svært at bruge.

Citronfromage har jeg lavet en del gange, og den er florlet i konsistensen (formentlig fordi der kun er æggehvider i), så da jeg faldt over en opskrift på ymerfromage i Magasinet Lækkerier, besluttede jeg at det da skulle prøves.
Lidt ligesom koldskål, er det ikke en specielt sød dessert, og konsistensen er helt perfekt; let og cremet.
Fromagen blev toppet med de råsyltede stikkelsbær og en smule havregrynscrumble, som jeg faktisk havde lavet til koldskål tidligere på ugen. Den laves ved at riste havregryn med lidt sukker og en smule smør på en pande, til det bliver sprødt og lækkert.
Fromagen er lavet med A38, men du kan selvfølgelig også bruge ymer.

Ymerfromage med bær og crumble (6 pers.)
½ liter A38
1/4 liter piskefløde
65 g sukker
½ stang vanilje
3 blade husblas

Havregrynscrumble
Råsyltede stikkelsbær

Læg husblas i blød i koldt vand.
Skrab marven ud af vaniljestangen og kom det op i en skål sammen med sukker og A38. Pisk det igennem med et piskeris til sukkeret er opløst (det tager et øjeblik). Kom et par deciliter af massen op i en lille gryde og varm det op til ca. 50 grader. Rør i det under opvarmning.
Klem vandet ud af husblassen og kom det op i den lune masse. Rør til husblassen er opløst. Hæld den lune masse op i den kolde imens du rører. Pisk fløden til et let skum og brug en dejskraber til at vende det i A38-massen. Fordel massen i 6 små skåle, sæt film over og stil dem på køl i mindst 3 timer.
Server de færdige fromager med lidt råsyltede stikkelsbær (eller anden sød frugt) og lidt havregrynscrumble.

5 kommentarer
  • Åh ymerfromage, det minder vitterlig om barndom.
    Du skulle tage at prøve at lave den med en fuldfed ymer, Signe, f eks har Arla Unika én der har den rette syrlighed og fedme. Eller Naturmælks ymer. Mums. For trænger syrligheden frem ved at bruge A38? Og er den ikke lige til den tynde side? Det kan godt være det bare er fordi jeg skal give det et go.

    Lækkert med stikkelsbær og crumble.

    • Signe siger:

      Det må prøves med ymer. Jeg syntes konsistensen var spot on, og syrligheden var lidt a la koldskål, perlende og lækker, men nu har jeg jo heller ikke prøvet det med ymer 🙂

  • Jenny siger:

    Lol, jeg lavede også ymerfromage i hjemkundskab med tvistet jordbær yoghurt. Jeg tror, det er en standard fra en eller anden lærebog.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *