Første gang jeg fik øjnene op for indisk mad var i Sydspanien for omkring 15 år siden. Jeg ved godt, at det lyder sært, for spansk mad er jo fantastisk, men nede på den spanske solkyst, hvor turisterne flokkes i tusindvis, kan det faktisk være lidt svært at opdrive autentisk og god spansk mad. Desuden er det jo en del år siden, så prisen spillede bestemt også ind.
I området omkring Malaga, er der endvidere englændere i hobetal, og englændere er ret glade for indisk mad. I hvert fald fik husbond og jeg serveret et gigantisk fad med forskellige indiske retter; og hvad det lige præcis var, har jeg ingen erindring om, men vi kom i hvert fald ud fra restauranten med en idé om, at her var et køkken vi skulle udforske nærmere.
Jeg købte efterfølgende Madhur Jaffreys kogebog: “Indisk mad, trin for trin” som er en super indføring til det indiske køkken – desværre er den udsolgt fra forlaget, men den kan nok lånes på biblioteket.
Jeg har siden dengang lavet masser af indiske gryderetter, oftest kødbaserede, men også indimellem vegetariske. Hvis man gerne vil leve mere grønt, er det indiske køkken bestemt et spændende bekendtskab, da de har en stor tradition for vegetariske retter.
Fornylig sad jeg og bladrede i en indisk kogebog, da jeg var på besøg hos en god ven; heri var der kun vegetariske retter, og jeg tog et par billeder af nogle opskrifter, heriblandt denne vindaloo.
Vindaloo er typisk en ret stærk løgbaseret gryderet med svinekød, men her bruges søde kartofler i stedet for kød. Hvis du slet ikke kan forestille dig en “kødfri dag”, kan du prøve at komme brunet svinesmåkød i sovsen i stedet for, men vi var nu fint tilfredse med de søde kartofler. Vi fik de lækre naanbrød til, lidt kølende yoghurt samt et drys af mynte.
Vindaloo med søde kartofler (4 pers.)
4 spsk neutral olie
6 nelliker
1 stjerneanis
20 sorte peberkorn
8 cm kanelstang
2 tsk hel spidskommen
6 fed hvidløg
4 cm frisk ingefær
5 spsk hvidvinseddike
½ spsk chilipulver
2 store løg
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 ds flåede tomater
1 kg søde kartofler
Yoghurt natural samt mynte eller koriander til servering
Kom den ene skefuld olie i en stor gryde og sæt den over medium varme. Når olien er varm tilsættes nelliker, stjerneanis, peberkorn, kanelstang og spidskommen. Rist i ca. 2 minutter, til det begynder at dufte, og peberkornene ligesom hæver. Kom krydderier og olie i en morter og mas dem grundigt.
Pil hvidløg og ingefær (brug dette tip), riv dem fint og kom begge dele ned i morteren sammen med eddiken. Mas det sammen til en jævn pasta og tilsæt så chilipulveret.
Kom resten af olien ned i den samme gryde og sæt den igen over medium varme. Tilsæt de fintsnittede løg. Steg løgene i ca. 15 minutter, de skal blive brune og karamelliserede. Kom dernæst krydderierne ned i gryden, rør rundt og tilsæt salt og sukker. Lad det stege i et par minutter og tilsæt så de flåede tomater. Fyld dåsen halvt op med vand, og hæld også dette i gryden. Kom låg på gryden og lad sovsen koge igennem i 5 minutter.
Skræl imens de søde kartofler og skær dem i grove tern (ca. 3*3 cm). Hæld kartoflerne ned i sovsen og lad det koge op. Sæt låget på gryden og skru ned til lav varme. Lad retten simre i ca. 30 minutter til de søde kartofler er helt møre.
Serveres med naanbrød eller ris, samt kølende yoghurt og et grønt drys.
[…] ← Gigantiske cookies med mørk chokolade Vindaloo med søde kartofler → […]