I går var jeg ude og plukke æbler og pærer i en god bekendts have lige i nærheden. Jeg havde ellers googlet pluk-selv-plantager, men det er primært jordbær i dette område – og der er sæsonen ligesom slut for i år. Heldigvis kendte min mand til denne store have, så vi kørte afsted med nogle tomme poser og kom hjem med frugt i rigelige mængder. Herhjemme er det primært mig, der spiser pærer, så noget måtte jeg finde på med en hel posefuld flotte pærer. Jeg huskede på min barndoms henkogte pærer med vaniljeis eller råcreme, så jeg fandt Tørsleffs lille grønne syltebog frem, og gik i gang med at sylte pærer.
Henkogning blev det ikke til, men lækre, vaniljesyltede pærer, som er ekstremt nemme at lave.
Har du ikke et kuglejern, kan du bruge en lille kniv til at fjerne kernehuset med; det bliver bare ikke helt så pænt.
Jeg nåede at få en lille “skrælle-vabel”, så jeg må vist bruge den anden skrællekniv, når jeg kaster mig over æblerne i weekenden 🙂
Vaniljesyltede pærer (3 liter)
30 pærer
2 stænger vanilje
1 dl hyldeblomsteddike (eller anden lys eddike)
1 kg rørsukker
4 dl vand
2 sylteglas á i alt 3 liter
lidt atamon eller vodka til at skylle dem i
Start med at skolde glassene i kogende vand, og ryst dem med lidt vodka eller atamon. Stil dem til tørre på et rent viskestykke.
Flæk vaniljestængerne og kom dem i en stor gryde sammen med sukker, vand og eddike. Kog det op og lad det stå og simre med låg på.
Skræl halvdelen af pærerne, flæk dem og fjern kernehuset.
Kom dem ned i den simrende sukkerlage, sæt låget på og lad dem simre i ca. 10 minutter.
Prik i dem med en tynd pind (jeg bruger en kødnål) for at se om de er møre. Brug en øse til at komme dem ned i det skoldede glas med.
Ordn resten af pærerne og kog dem på samme måde. Kom dem over i det andet glas, og fordel den varme sukkerlage over pærerne. Læg en vaniljestang i hvert glas og forsegl det.
Opbevares på køl efter åbning – og serveres gerne med chokoladesauce og vaniljeis som en ægte Pære belle Helene.
Der er ikke meget, der slår sådan en lækker hjemmesyltet pære med vaniljeis og chokoladesauce, uhm! Får vist ikke selv syltet pærer i år, så jeg må nøjes med at drømme 🙂
Det smager virkelig godt- sådan et par pærer med råcreme er nu også en dejlig ting 🙂
Hej Signe.
Jeg prøvede dem i går, men de var slet ikke møre efter ca. 10 minutter, faktisk var jeg på langt over det dobbelte…..
Men mon ikke de smager godt alligevel 🙂
Mvh Sarah
Pærer varierer jo både i størrelse og i kogefasthed, så man må prøve sig frem. Jeg håber at de blev supergode 🙂
Du kan tro de blev gode :), og ja du har ret, der kan jo være stor forskel i størrelse og slags. Tusind tak for svar.
Mvh Sarah
[…] smide ud. Hvis du har en anden slags bær i fryseren bruger du bare dem; tænker også nogle af de vaniljesyltede pærer ville være gode i kagen. I retrospekt skal nævnes at disse stikkelsbær var lige til den […]