Hjemmelavet tilbehør til rugbrødsmadder er lige det der hæver det op til at være lækkert nok til aftensmad. Steg nogle fiskefrikadeller eller fiskefileter, og server med hjemmerørt remoulade og et salatblad, så er der fest. I det hele taget går jeg meget ind for at få bare lidt varmt sammen med rugbrødet, bare lidt brasekartofler, et nykogt æg eller en varm leverpostej er vildt lækkert, og er lige det der gør, at det ikke er det samme som at spise madpakke to gange på samme dag.
Syltede rødbeder
1 kg rødbeder
6 dl husholdningseddike
2 dl rørsukker
2 spsk. hele krydderier fx stjerneanis, kanelstang, chili, peberkorn, laurbærblad, nelliker eller fennikelfrø
2 fed hvidløg og/eller 2 skiver peberrod
Det er en god idé at bruge plastikhandsker og forklæde, og muligvis beklæde spækbrættet med film, da rødbeder smitter enormt meget af. Jeg laver aldrig større portioner, da rødbederne så langsomt står og bliver brune og uappetitlige.
Rødbederne kommes i en gryde med vand og 1 spsk. salt. Kog dem til de er helt møre, tiden varierer efter størrelsen på rødbederne. Hæld koldt vand over. Skrællen smuttes af og rødbederne skæres i 2-3 mm tykke skiver (gerne med en chartreuse-kniv, som gør dem flotte og riflede, men også får dem til at optage mere smag fra lagen). Skiverne kommes i et par glas.
Nu koges lagen sammen. Sukker, eddike og krydderier kommes i en gryde og koger ca. 5 min. Både hvidløg og peberrod virker konserverende og giver dejlig smag, så bare ned i glassene med en af delene, og så den sigtede lage ovenpå. På med låget og du har rødbeder til et par måneders forbrug.
Agurkesalat
1½ dl eddike (halv husholdningseddike, halv vineddike)
2 spsk. rørsukker
Salt og peber
Evt. lidt dild
1 agurk
Lagen røres til sukkeret er opløst, smag til med salt og peber og tilsæt agurk i helt tynde skiver. Lad den trække mindst ½ time, gerne længere og voila – den lækreste agurkesalat!
Remoulade/Mayonnaise
2 pasteuriserede æggeblommer (1 bæger)
2 dl neutral olie
1 tsk. Dijonsennep
Salt
3-4 spsk. Pickles (finthakket)
Kom æggeblommer, salt og sennep i en skål, pisk det sammen med håndmikseren og tilsæt langsomt olien. Rør indtil du har en fast mayonnaise, og tilsæt så den hakkede pickles.
Du kan også variere mayonnaise på andre måder:
• Kryddermayonnaise – tilsæt lidt stødt chili og lidt presset hvidløg, superlækkert til burgere
• Fiskemayonnaise – tilsæt saft og skal af 1 citron sammen med en håndfuld hakkede krydderurter (estragon, persille, dild)
• Aioli – tilsæt 3-4 fed hakkede hvidløg og brug halv olivenolie, god til fiskesuppe og tapas
Lækker, lækker blog.
Fandt dig her iaften og vil gerne følge med i din madlavning.
Kh. Lis
Tak for rosen – og velkommen til 🙂
[…] i gryden. Server kødet med 2 gafler i så man selv kan trække det, den varme sky, rødkål og agurkesalat samt friskbagte […]
[…] lidt bid fra grøntsagerne, syre fra eddiken og det virkelig lækre kød, serveret med sennep og rødbeder a part. Denne portion var passende til 7 sultne personer, og er simpelthen vintermad, når det er […]
[…] nu vildest med torskerogn, stegt og på rugbrød, så sådan blev det. Jeg havde rørt en lækker remoulade til. Vær opmærksom på at torskerogn ændrer kogetid alt efter størrelse, er de mindre skal de […]